Europenii bogaţi evită să se mute în ţările scandinave

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Europenii bogaţi evită să se mute în ţările scandinave

Monden 28 Noiembrie 2009 / 00:00 538 accesări

CEL MAI ÎNALT NIVEL DE VIAŢĂ. Finlanda, Suedia, Danemarca, Norvegia şi Elveţia sunt statele cele mai prospere, cu populaţia cea mai longevivă şi cu cea mai bună calitate a vieţii din lume, dar cu toate acestea europenii bogaţi nu aleg să se mute în aceste ţări. Capitalele acestor ţări ocupă primele locuri în studiile referitoare la calitatea vieţii. Copenhaga, Stockholm şi Helsinki se află printre primele zece oraşe din lume în privinţa gradului înalt de confort, potrivit unui sondaj realizat de revista mondenă “Monocle”. Locuitorii Scandinaviei au şi o durată de viaţă mare, cu o speranţă de viaţă de 79 de ani. Cu toate acestea, datele în materie de imigrare arată că numai un număr redus de europeni bogaţi s-au mutat în aceste ţări.

IMIGRAŢIE ŞI TAXE. În Suedia, numărul persoanelor care lucrează pe cont propriu şi doresc să locuiască aici a scăzut puternic din 2005, la mai puţin de 500 anul trecut. Numărul imigranţilor din Europa care s-au îndreptat către Danemarca, Finlanda şi Norvegia a crescut vertiginos în ultimii doi ani, însă majoritatea provin din ţările care au aderat recent la UE, ca Polonia, Lituania şi România. Există puţine indicii că persoanele înstărite din alte zone ale Europei ar vrea să trăiască în Scandinavia. Motivul ar putea consta în taxele ridicate pe care cele patru ţări le aplică veniturilor nete ridicate. Indexul anual referitor la povara taxelor anuale, care evaluează dacă impozitele sunt de natură să atragă sau să respingă capitalul şi talentele, situează Suedia pe locul al patrulea şi Finlanda pe locul al nouălea. Norvegia şi Danemarca ocupă însă poziţii mult inferioare pe listă, 20, respectiv 26. În mod surprinzător, Denamarca pare să aibă un regim de impozite mai atrăgător decât Elveţia, care este adesea considerată a avea cel mai preferenţial regim de impozitare pentru persoanele bogate din Europa.

SERVICII DE LUX. Taxele mari explică doar parţial de ce bogaţii nu se mută în ţările scandinave. În mod inevitabil, motivele pentru a trăi într-o altă ţară sunt mai complicate - şi chiar şi mai complicate pentru cei cu bani mulţi. Astfel, aceste indexuri ar trebui să acorde mai multă atenţie restaurantelor, hotelurilor şi cluburilor exclusiviste, precum şi produselor şi serviciilor de lux. Aceste state s-ar putea să aibă în viitorul apropiat un concurent serios, Bulgaria. Oficialii de la Sofia îşi doresc să transforme ţara în statul european cu cele mai mici impozite. În ciuda crizei economice, Guvernul bulgar nu a recurs la majorarea impozitelor, ci chiar a decis reducerea contribuţiilor sociale cu 2%, începând din 2010. Guvernul de la Sofia va fi capabil chiar de la anul să reducă taxa pe valoarea adăugată de la 20% la 18%, pentru a ajunge la 16% în 2013. Paralel cu reducerea impozitelor, se promite intensificarea luptei împotriva afacerilor ilegale şi a contrabandei.

Taguri articol


12