Chiar dacă numărul de urgenţă 112 poate fi salvator în multe dintre situaţiile de urgenţă, puţini sunt cei care cunosc acest lucru. Eurobarometrul dat publicităţii vineri a scos la iveală faptul că doar 26% dintre europeni ştiu că 112 este numărul european unic pentru apeluri de urgenţă la care pot suna când au nevoie de asistenţă medicală, atât în interiorul, cât şi în afara ţării lor. De asemenea, sondajul indică faptul că nivelul de cunoaştere de către cetăţenii europeni a disponibilităţii numărului 112 în ţara lor şi în alte state membre ale UE stagnează. În acest context, la finele lunii trecute, vicepreşedinţii Comisiei Europene Siim Kallas şi Neelie Kroes au adresat o scrisoare principalelor companii de transport, făcând apel la acestea să îşi informeze pasagerii despre numărul pentru apeluri de urgenţă 112. Această iniţiativă urmează unei campanii similare lansate cu succes anul trecut de fosta deputată în PE Diana Wallis. Numeroase companii importante de transport feroviar, aerian şi de alt tip s-au alăturat vicepreşedinţilor Neelie Kroes şi Siim Kallas în cadrul unei campanii de sensibilizare privind numărul 112. Numărul pentru apeluri de urgenţă va fi promovat, fără niciun cost pentru contribuabili, pe biletele electronice, în revistele de la bordul avioanelor şi pe site-urile internet ale companiilor, precum şi cu ajutorul personalului acestora. Vicepreşedinţii Kroes şi Kallas au hotărât să se asigure că toţi cetăţenii europeni pot avea acces la o aplicaţie privind numărul 112 în limba maternă a fiecăruia. În ultimii ani au fost dezvoltate numeroase aplicaţii mobile privind numărul 112, dar în acest domeniu se pot face mult mai multe. „Dacă numărul 112 este cunoscut şi apelat, se pot salva vieţi. Însă numărul 112 este util doar dacă oamenii ştiu de existenţa lui. Colaborăm, aşadar, cu companiile de transport pentru a le atrage atenţia oamenilor asupra lui în timp ce călătoresc”, a declarat Neelie Kroes.
NUMĂRUL CARE SALVEAZĂ VIEŢI 112 este numărul european unic pentru apeluri de urgenţă la care se poate suna gratuit de pe telefoane fixe sau mobile pretutindeni în UE. 112 pune apelantul în legătură cu serviciile de urgenţă competente (poliţia locală, serviciul de pompieri sau serviciile medicale) şi este disponibil 24 de ore din 24.
112 POATE FI APELAT ŞI ÎN ŢĂRI DIN AFARA UE, PRECUM CROAŢIA, MUNTENEGRU ŞI TURCIA
Ucraina s-a angajat şi ea să introducă acest număr în oraşele care vor găzdui meciuri din cadrul Campionatului de fotbal Euro 2012 (Doneţk, Harkov, Kiev şi Lvov) până la începerea acestuia. 112 este acum operaţional în toate statele membre ale UE, pe lângă numerele pentru apeluri de urgenţă existente la nivel naţional (precum 999 sau 110). Danemarca, Finlanda, Malta, Ţările de Jos, Portugalia, România şi Suedia au decis ca numărul 112 să devină unicul sau principalul lor număr naţional pentru apeluri de urgenţă.