Europenii protestează faţă de valul de măsuri de austeritate anunţate de guverne pentru a linişti pieţele şi pentru a reduce deficitele bugetare, după criza din Grecia. Bugetarii spanioli au ieşit marţi în stradă, pentru a protesta faţă de reducerile de cheltuieli anunţate de Guvern, în timp ce sindicatele germane au convocat demonstraţii în masă, în weekend, după ce Berlinul a prezentat propriul său program de austeritate, săptămâna aceasta, relatează EUobserver.
Valul de reducere a cheltuielilor care afectează Europa a dus deja, anul acesta, la greve în lume, din Irlanda până în Grecia. Şi la Bruxelles au avut loc proteste, marţi. În Spania, însă, participarea a fost mai mică decât se aşteptau organizatorii. Totuşi, mulţimi s-au strâns în Barcelona, Madrid, Valencia şi în alte oraşe din ţară pentru a-şi arăta nemulţumirea faţă de planurile Guvernului socialist de a reduce deficitul ţării cu 15 miliarde de euro, pe o perioadă de doi ani. Măsurile includ o reducere cu 5% a salariilor bugetarilor, suspendarea mecanismului de ajustare automată a pensiilor la inflaţie, suspendarea sumelor plătite părinţilor la naşterea copiilor şi reducerea finanţării regionale cu 1,2 miliarde de euro. Protestatarii au acuzat Guvernul că nu a administrat corect criza şi susţin că măsurile anunţate ar afecta în proporţie prea mare muncitorii din sectorul public. Sindicatele spaniole au declarat că între 75% şi 80% dintre muncitorii din sectorul public au participat la greva de o zi, dar Ministerul Muncii a vorbit de 16%, precizând că sistemul de transport public a fost practic neafectat. Circa 2,5 milioane de spanioli lucrează în sectorul public. Ar putea urma şi alte greve, în condiţiile în care Madridul a anunţat, ieri, reforme nepopulare ale pieţei muncii, în urma cărora angajatorilor le va fi mai uşor să angajeze şi să concedieze oameni. Guvernul este supus la presiuni intense din partea pieţelor financiare şi a Bruxelles-ului, pentru a-şi schimba situaţia economică, după o scădere semnificativă a calificativelor acordate de agenţiile de rating, ce a dus la o scumpire a creditelor. La fel ca în Irlanda, piaţa imobiliară din Spania a făcut implozie în urma crizei financiare, ceea ce a aruncat ţara într-o recesiune de doi ani. Rata şomajului este în prezent în jur de 20%, cea mai mare din Zona Euro.
În Germania, primele proteste faţă de pachetul de austeritate al Guvernului, în valoare de 80 de miliarde de euro, au fost anunţate de sindicatul bugetarilor, Verdi, care va organiza mitinguri sâmbătă, la Berlin şi la Stuttgart. Liderul sindicatului, Frank Bsirske, a declarat că povara economisirii va cădea pe umerii bugetarilor şi şomerilor, în timp ce cei bogaţi vor trăi în continuare într-o ”oază privind taxele”. Alte sindicate s-au alăturat apoi acestui apel, în timp ce industria şi economiştii germani au salutat în mare parte propunerile, care se concentrează pe reduceri de cheltuieli şi nu pe creşteri ale impozitelor. Anunţată luni, de cancelarul Angela Merkel, lista de măsuri de austeritate vizează să demonstreze că cea mai mare economie europeană va conduce prin puterea exemplului. Cea mai mare parte a reducerilor anunţate în programul pe patru ani vor viza sistemul serviciilor sociale. O proporţie mai mică va afecta băncile şi alte afaceri, Guvernul intenţionând să introducă o taxă pe tranzacţiile financiare şi noi taxe pe zborurile externe. Şi Marea Britanie, Irlanda, Portugalia şi Italia se numără printre ţările care au prezentat măsuri de austeritate pentru reducerea deficitelor.