DATORII ÎN CREŞTERE. Deşi România a trecut cu bine de evaluarea Fondului Monetar Internaţional (FMI), patru mari probleme persistă, respectiv sistemul sănătăţii, arieratele, investiţiile publice şi reforma companiilor de stat. Toate au la bază o problemă majoră - restructurarea, consideră consilierul guvernatorului Băncii Naţionale a României (BNR), Adrian Vasilescu. „Problemele sunt aşa: undeva în apropierea României este Grecia, care ne oferă o lecţie. Undeva mai departe sunt ţările care formează aşa-numitul cordon al periferiei zonei euro - Irlanda, Portugalia şi Spania, care sunt şi ele o lecţie. Şi undeva mai departe este SUA, care ne-a dat recent o lecţie foarte importantă, referitoare la plafonul de îndatorare. Americanii stabilesc prin lege acest plafon, la noi intră în joc o normă europeană, care spune că plafonul nu poate depăşi 60% din bugetul intern brut. Noi avem acum 38%, dar plafonul a crescut de trei ori, din 2007 până în 2010. Chiar şi în 2011, plafonul a urcat de la 30 la 38% şi aici ar trebui să sune clopoţelul pentru noi. Trebuie să avem grijă să nu ajungem la nivelul maxim al plafonului, pentru că apoi ne descurcăm foarte greu”, spune Vasilescu.
PREA MULTE FIRME DE STAT. Dincolo de datorii, problema numărul 1 a României este restructurarea, consideră oficialul băncii centrale. „Noi avem cam multe companii de stat. Privatizarea nu a fost dusă până la capăt şi, uneori, nici nu a fost făcută foarte bine. Acum cred că ar fi bine să nu ne grăbim să privatizăm doar de dragul de a încasa nişte bani pentru buget. Ar fi grav. Greşeala mare a fost că aceste întreprinderi luate sub căciula statului au fost prea puternic politizate”, explică Adrian Vasilescu. El susţine ideea managementului privat şi consideră că dacă managerii sunt performanţi „nici nu mai contează cine este proprietarul”.
PĂCATE VECHI. Referitor la arierate, Vasilescu este de părere că sunt cauzate de întârzierea restructurărilor. „Aici sunt păcate vechi. Statul a fost întotdeauna dator, pentru că şi-a permis să fie dator. Grav nu este că a fost dator, ci că şi-a permis să nu-şi plătească la timp datoriile”, spune consilierul guvernatorului BNR. Nu în ultimul rând, el aminteşte şi de problema investiţiilor, spunând că statul român nu are forţă investiţională. „Lucrurile s-au schimbat în rău odată cu criza – investiţiile străine s-au restrâns. Nu au mai fost proiecte de investiţii, nu au fost nici bani la buget. Investiţiile reale ar trebui să fie în relaţia consum-producţie, dar aici avem nevoie de ani, nu putem face nimic în câteva luni”, explică Vasilescu. Recomandarea BNR pentru stat este să facă lucrări de investiţii în poduri şi şosele, să angajeze oameni şi să dea banii.