Evaluarea naţională, bătaie de joc pentru elevi

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Licee condamnate la dispariţie

Evaluarea naţională, bătaie de joc pentru elevi

Social 05 Iulie 2012 / 00:00 1139 accesări

Dintr-un examen serios, menit să stabilească atât nivelul de cunoştinţe al celor care finalizează ciclul gimnazial, cât şi cine va putea intra la liceu, evaluarea naţională a devenit o glumă pentru o mare parte a candidaţilor constănţeni. O dovedesc rezultatele obţinute de absolvenţii la sesiunea din acest an a testării naţionale, unde, din totalul de 5.575 de candidaţi care au susţinut cele două probe ale examenului, doar 3.576 (64,14%) au luat note peste 5, potrivit listelor publicate pe site-ul Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Constanţa. În condiţiile în care aceasta este prima ediţie a evaluării desfăşurată sub ochiul vigilent al camerelor de supraveghere, reducându-se fenomenul copiatului (este greu de crezut că nu s-a copiat deloc, dar putem afirma că numărul celor care au fraudat a fost extrem de mic), era de aşteptat ca notele obţinute de candidaţi să scadă. Monitorizarea video nu a făcut, însă, decât să scoată în evidenţă realitatea din şcolile româneşti, victime ale nenumăratelor experimente făcute de mai-marii Educaţiei. Odată cu introducerea clasei a IX-a în ciclul învăţământului obligatoriu, fiecărui absolvent de liceu i-a fost garantat un loc la liceu, indiferent de nota obţinută la evaluare. Prin urmare, în prezent, singurii care mai învaţă pe brânci pentru a obţine o notă cât mai mare la testările naţionale de la sfârşitul clasei a VIII-a sunt elevii care vor să fie admişi la un liceu de top.

8 LA ŞCOALĂ, 4 LA EVALUARE Pentru ceilalţi, există alte soluţii. „Dacă vă uitaţi pe listele ISJ, la media celor patru ani de studii şi la media obţinută la evaluare, puteţi observa că sunt cazuri în care diferenţa este destul de mare. În aceste situaţii, putem vorbi de aşa-numiţii „vânători de note”, care învaţă doar atunci când au de susţinut lucrări sau când ştiu că vor fi ascultaţi, vânând, astfel, note mari pentru obţinerea unor medii bune”, a spus secretarul general al Comisiei judeţene de organizare şi desfăşurare a examenului de evaluare naţională 2012 Constanţa, inspector de specialitate în cadrul ISJ, prof. Petre Purcărea. Astfel de cazuri se întâlnesc mai ales la elevi care au obţinut media de admitere la liceu (calculată din media aritmetică a mediei pe cei patru ani şi a mediei de la testare) cuprinsă între 6 şi 6,5. În această categorie putem găsi elevi care au media celor patru ani cuprinsă între 8 şi 8,99, dar care au obţinut, la evaluarea naţională, medii cuprinse între 4 şi 4,99, sau, mai rău, chiar între 3 şi 3,99.

LICEAN CU NOTA 1 Mai grav este faptul că, în acest an, au existat şi şapte medii de 1 la evaluare. Mai exact, şapte elevi au predat, la ambele probe (română şi matematică), foile goale. În cei patru ani, ei au avut medii cuprinse între 6 şi 6,99. „Ei se bazează pe faptul că, potrivit legislaţiei, candidaţii care se prezintă la evaluare sunt repartizaţi la liceu înaintea celor care nu s-au prezentat, indiferent de nota obţinută. Cea mai bună soluţie pentru eliminarea acestor probleme o reprezintă, din punctul meu de vedere, reintroducerea examenelor de admitere la liceu”, a mai spus prof. Purcărea. În acest moment, notele la evaluare ajută doar la departajarea candidaţilor la admiterea în liceu, cei cu rezultate bune putând opta pentru un liceu de top. Din păcate, acest sistem condamnă liceele cu profil tehnologic sau care nu au foarte mare căutare în rândul elevilor la performanţe educaţionale egale cu zero, având în vedere că unităţile vor fi obligate să-i primească, pe locurile rămase nesolicitate, pe elevii de 1 şi 2 de la evaluare.

Taguri articol


12