Evaziune fiscală de peste 500.000 de euro

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Evaziune fiscală de peste 500.000 de euro

Eveniment 27 Aprilie 2010 / 00:00 2638 accesări

Procurorii constănţeni au cerut instanţei „arestarea” SC Excella Real Grup Constanţa pentru evaziune fiscală, în vederea dizolvării şi scoaterii ei din circuitul economic. „Acest lucru este permis de legea penală, care prevede tragerea la răspundere a persoanelor juridice în cazul infracţiunilor economice, numai în cazul în care firma a fost înfiinţată cu scopul de a fi folosită la săvârşirea unor infracţiuni. Luarea unei măsuri preventive privind activitatea firmei înseamnă că societatea nu va mai putea desfăşura activităţi economice şi va fi desfiinţată pentru ca administratorul să nu o mai poată folosi niciodată”, a declarat prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, Zarafina Puiu. Magistraţii de la Judecătoria Constanţa au analizat documentele depuse la dosar şi au hotărât să respingă cererea procurorilor. Parchetul a declarat recurs, însă nici Tribunalul Constanţa nu a fost de acord cu suspendarea activităţii SC Excella Real Grup, respingând recursul. Potrivit procurorilor, cei doi administratori ai firmei, George Guliu şi Radu Nemeş, sunt cercetaţi pentru evaziune fiscală întrucât, în perioada decembrie 2008-aprilie 2009, au înregistrat în contabilitatea societăţii operaţiuni fictive constând în achiziţia unor cantităţi de produse petroliere de la diferite societăţi fantomă.

• SECHESTRU ASIGURĂTOR • Din ancheta procurorilor a reieşit că Nemeş şi Guliu au înfiinţat SC Excella Real Grup Constanţa, au pus bazele unei rafinării în localitatea constănţeană Nicolae Bălcescu şi au demarat activitatea infracţională. „Ceea ce putem spune concret este că cei doi cumpărau motorină Euro 5, o duceau la rafinărie şi acolo, spun ei în documente, o combinau cu reziduuri şi obţineau un produs finit numit combustibil lichid greu (CLG), folosit la centralele termice şi scutit de plata taxelor către stat. În realitate, Nemeş şi Guliu duceau motorina în incinta rafinăriei, de unde o vindeau tot ca motorină, fără să plătească accize către bugetul de stat, prejudicul cauzat fiind de peste 500.000 de euro”, a adăugat Zarafina Puiu. Pe 3 aprilie 2009, Parchetul a început urmărirea penală faţă de George Guliu şi faţă de SC Excella Real Grup, iar pe 7 mai 2009, şi faţă de Radu Nemeş. La scurt timp, procurorii au pus sechestru asigurător pe 43 de vagoane pline cu motorină Euro 5 destinate rafinăriei din Nicolae Bălcescu, pe 18 autocisterne găsite în parcarea rafinăriei, pe sediul firmei şi pe produsul petrolier descoperit în rezervoarele rafinăriei. Cantitatea de motorină Euro 5 confiscată a fost de 2.071.800 de litri, care a fost predată SC Oil Terminal şi valorificată. Procurorii au cerut efectuarea unei expetize tehnice pentru a stabili dacă rafinăria a funcţionat vreodată şi dacă utilajele de prelucrare puteau procesa motorina adusă de patroni.

• SOLICITARE RESPINSĂ • Avocatul lui Nemeş şi al lui Guliu a susţinut, ieri, în instanţă, că nu a mai întâlnit o astfel de cerere în practica judiciară din România şi a cerut judecătorilor să o respingă. În ceea ce priveşte acuzaţia de evaziune fiscală, avocatul a precizat că cei doi administratori au depus la dosarul de urmărire penală mai multe facturi, bilanţuri contabile şi documente care arată că afacerea s-ar fi derulat conform legii. Apărătorul a afirmat că rafinăria de la Bălcescu a funcţionat non-stop, mărturie stând declaraţiile muncitorilor care au spus că au lucrat la flux continuu. De asemenea, avocatul a precizat că cererea procurorilor ar fi neîntemeiată în condiţiile în care firma oricum nu poate desfăşura activităţi întrucât are sigiliu pe poarta rafinăriei şi sechestrul instituit nu le permite administratorilor să folosească bunurile mobile şi imobile ale societăţii. În replică, procurorul de şedinţă a afirmat că Nemeş şi Guliu pot oricând să ia un credit bancar, să cumpere alte cisterne şi să continue afacerea. Judecătorii au fost de acord cu avocatul şi au respins solicitarea Parchetului de a dizolva SC Excella Real Grup Constanţa. George Guliu nu este pentru prima oară în atenţia procurorilor, el fiind cercetat şi în dosarul „Rutiera” pentru infracţiuni de corupţie.



12