Evaziunea fiscală în panificaţie a ajuns la 60%!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
SOS!

Evaziunea fiscală în panificaţie a ajuns la 60%!

Eveniment 08 Septembrie 2012 / 00:00 528 accesări

Universitatea „Ovidius” din Constanţa a găzduit, vineri, cea de-a 21-a ediţie a simpozionului anual al Asociaţiei Specialiştilor din Morărit şi Panificaţie. Tema a fost „Produsele făinoase-vector pentru o alimentaţie sănătoasă. Necesitate şi posibilităţi”. Evenimentul a fost organizat de Asociaţia Specialiştilor din Morărit şi Panificaţie (ASMP) din România şi Dobrogea Grup SA, cu sprijinul Patronatului din Industria de Morărit şi Panificaţie - Rompan, al Institutului Naţional de Cercetare şi Dezvoltare a Bioresurselor Alimentare şi al Universităţii Ovidius. Cea de XXI-a ediţia a Simpozionului şi-a propus să aducă în dezbatere noutăţile ştiinţifice şi legislative, precum şi cele mai recente realizări ale industriei produselor făinoase. Printre invitaţii simpozionului s-au aflat şi preşedintele Camerei de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură Constanţa, ing. Mihai Daraban, preşedintele Rompan, ec. Aurel Popescu, membru în conducerea Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentelor (EFSA), dr. Radu Roatiş, rectorul Universităţii „Ovidius”, prof. univ. dr. Tiberius Epure, Arhiepiscopul Tomisului, Înaltpreasfinţitul Teodosie şi preşedintele ASMP, ing. Constantin Arseni. Potrivit membrului EFSA, România reprezintă o forţă euopeană în ceea ce priveşte produsele de panificaţie şi respectă normele europene în domeniu. Cu toate acestea, evaziunea fiscală este un fenomen greu de stăpânit la ora actuală, anual, un miliard de lei pierzându-se pe piaţa neagră a pâinii, după cum a declarat preşedintele Rompan, ec. Aurel Popescu. „Atât noi, cât şi asociaţiile din domeniu am fost la un pas de a avea o mare realizare, însă FNI şi Banca Mondială s-au opus. Este vorba despre scăderea până la 9% a TVA-ului în cazul produselor alimentare”, a spus Aurel Popescu. Potrivit lui, această măsură ar fi singura care ar putea să reducă, dacă nu să elimine, evaziunea fiscală, care a ajuns la 60%. Controalele făcute în ultima perioadă de comisarii Protecţiei Consumatorilor Constanţa în rândul magazinelor care comercializează pâine au scos la iveală grave deficienţe, iar Popescu susţine că de vină sunt evazioniştii care vin pe piaţă cu produse neconforme. „Peste 30% din pâinea verificată de comisari era neconformă. Şi asta pentru că se lucrează în condiţii de furt. Mă refer tot la aceşti evazionişti pe care nu avem cum să-i „închidem”. Noi am investit foarte mult pentru a scoate produse de panificaţie de calitate şi suntem mai buni chiar şi decât nemţii. Cetăţenii trebuie informaţi despre calitatea pâinii”, a declarat preşedintele Rompan, Aurel Popescu. Comisarii Protecţiei Consumatorilor susţin că trebuie să avem mare grijă atunci când cumpărăm produse de panificaţie şi trebuie să le refuzăm dacă au un aspect necorespunzător, dacă prezintă urme de mucegai sau dacă nu au toate informaţiile înscrise pe etichetă.



12