Reducerea Taxei pe Valoare Adăugată (TVA) la carne se va reflecta iniţial în calitatea produselor, nu în preţ, astfel că, la un preţ corect, vom avea un produs corect, a declarat, ieri, secretarul de Stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Achim Irimescu. El a precizat că statul a pierdut anual, sistematic, 230 de milioane de euro din cauza evaziunii fiscale în sectorul cărnii, după creşterea TVA de la 19% la 24%. „Peste 70.000 de tone de carne au dispărut din zona „albă“ în piaţa „neagră“. Cu cifre este uşor să dovedeşti că o astfel de măsură (de reducere a TVA la carne - n.r.) este binevenită”, a spus Irimescu. Potrivit secretarului de Stat, în România, preţul cărnii este mult mai mic comparativ cu cel practicat în unele state din Vest. De exemplu, în Belgia, preţul pe kilogram la carnea de porc nu scade sub 10 euro, în timp ce, pentru carnea cu o calitate deosebită, urcă şi la 20 de euro. La carnea de vită, preţul unui kilogram depăşeşte 12 euro, în timp ce, în România, un kilogram de carne de vită se poate găsi cu 15 - 20 de lei. În ceea ce priveşte aplicarea cotei reduse de TVA în sectorul pâinii, Irimescu a spus că s-au aplicat multe amenzi, iar activitatea de control se va intensifica în perioada următoare. „În mod sigur, dacă reuşita în sectorul pâinii va fi cea scontată, se va trece la reducerea TVA la carne şi, de ce nu, la lapte, pentru că în statele din Vest TVA la produsele alimentare este 6 - 7%”, a subliniat Irimescu.