Consumul mediu de pâine în Europa este de 89 kg/cap de locuitor. La noi, indicatorul se opreşte la 23 kg, dar nu pentru că am ţine la silueta noastră, Doamne fereşte!, ci pentru că vreo 60 - 70 kg sunt vândute la negru. Diferenţa este evaziune fiscală, spune ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, „şi tocmai de aceea vrem să reducem TVA la pâine, de la 24 la 9%”. „Obiectivul nostru este să creăm un mediu concurenţial corect pentru cei care plătesc taxe şi impozite şi să sprijinim foarte mult industria de panificaţie, aflată, din păcate, la marginea prăpastiei”, explică ministrul de resort. Potrivit spuselor sale, autorităţile au făcut mai multe studii care arată dimensiunile apocaliptice ale evaziunii fiscale din panificaţie. Studiile vor fi prezentate reprezentanţilor Fondului Monetar Internaţional, care vor decide dacă aprobă sau nu o asemenea reducere a taxei. „Urmărim şi scăderea preţului la pâine. Nu am certitudinea că asta se va întâmpla, pentru că trăim într-o economie de piaţă funcţională, în care preţul este dat de cerere şi de ofertă. Eu cred în continuare că ar putea scădea, chiar dacă nu imediat”, mai spune Constantin. Totuşi, odată cu reducerea TVA la 9%, nu vor mai exista nici premise de majorare a preţului pâinii. Guvernul va decide dacă va aplica TVA de 9% doar pentru pâine sau pentru tot circuitul grâu - pâine, în funcţie de răspunsul Comisiei Europene privind continuarea taxării inverse la cereale după 1 iunie, declara recent secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Dan Manolescu.