Eveniment religios deosebit! Noi sfinți români vor fi proclamați

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Eveniment religios deosebit! Noi sfinți români vor fi proclamați

Religie 12 Mai 2017 / 15:49 1568 accesări

Duminică, 14 mai, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va participa, alături de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și de numeroși membri ai Sfântului Sinod la ceremoniile legate de proclamarea solemnă a canonizării Sfântului Ierarh Iacob Putneanul, Mitropolitul Moldovei, și a Sfinților Cuvioși Sila, Paisie și Natan de la Sihăstria Putnei. Ceremoniile se vor desfășura în perioada 13-16 mai 2017, la mănăstirile Putna și Sihăstria Putnei.

Sfântul Ierarh Iacob Putneanul, Mitropolitul Moldovei, este un dar neprețuit pe care Dumnezeu l-a făcut poporului român și Bisericii Ortodoxe, potrivit doxologia.ro. Intrat în viața monahală de la 12 ani, a ajuns egumen al Mănăstirii Putna, Episcop de Rădăuți, Mitropolit al Moldovei (1750-1760) și a strălucit tuturor prin dragostea și jertfa pentru oameni, prin râvna pentru Hristos și Biserică, prin demnitate creștină și neînfricare întru apărarea adevărului și a binelui. Rugăciunile și activitățile sale au fost îndreptate în primul rând spre binele familiei, creșterea și educația copiilor și ajutorarea săracilor și a celor în nevoi. Este al doilea mare ctitor al Mănăstirii Putna și ctitor la mai multe biserici și mănăstiri. A tipărit primul Abecedar din Moldova (1755), s-a îngrijit de înființarea spitalului „Sfântul Spiridon” din Iași (1757) și a primei școli rurale din Moldova, în satul Putna (1759).

Împreună cu Sfântul Iacob, la Putna și la Sihăstria Putnei au viețuit Sfinții Cuvioși Sila, Paisie și Natan. Cuviosul Sila s-a născut în anul 1697 și a intrat încă din copilărie în viața monahală, la Schitul Orășeni din Botoșani. În jurul anului 1714, Cuviosul Sila a venit la Sihăstria Putnei. În 1753, Sfântul Iacob Putneanul l-a rânduit să poarte de grijă părinților sihaștri. Despre Sfântul Paisie, tradiția spune că era ca un stâlp de foc, sprijinind pe toți cei din jur ca un povățuitor adevărat. Cuviosul Natan s-a născut în anul 1717, în zona Pașcanilor. A intrat în viața monahală la Mănăstirea Putna, unde a fost hirotonit ieromonah și i s-a dat ascultarea de eclesiarh.

Taguri articol


12