Evenimente cultural-artistice, de Zilele Sfinţilor Brâncoveni

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
La Mănăstirea „Sfântul Ioan Casian”

Evenimente cultural-artistice, de Zilele Sfinţilor Brâncoveni

Cultură 15 August 2011 / 00:00 427 accesări

De „Zilele Sfinţilor Brâncoveni”, prăznuiţi de Biserica Ortodoxă pe 16 august, mănăstirea „Sfântul Ioan Casian”, care marchează totodată hramul de vară, organizează o serie de evenimente cultural-artistice dedicate iubitorilor de frumos. După oficierea Sfintei Liturghii de noapte, la Peştera „Sf. Ioan Casian”, în noaptea de 15 spre 16 august 2011, de la ora 00.00 şi după Sfânta Liturghie Arhierească de mâine, care va începe de la ora 08.00, creştinilor li se oferă alte bucurii spirituale, menite să încânte sufletul.

Startul manifestărilor se dă mâine, de la ora 11.30, prin lansarea volumului „Prin Mânăstirile din Dobrogea”, semnat de prof. Sofia Tudosa Romanov, eveniment urmat de vernisajul expoziţiei de icoane „Puterea Maicii Domnului din sufletul meu”, realizată de eleva Cosmina Spânoche. Un concert artistic inedit „Cântări de la Curţile Boiereşti”, susţinut de formaţia de muzică veche românească „Trei Parale”, de la ora 12.00, va contribui la redarea atmosferei de sărbătoare. În repertoriul formaţiei „Trei Parale”, alcătuită din tineri intelectuali atraşi de muzicile vechi specifice spaţiului carpatic, din secolele XVIII şi XIX, cu caracter tradiţional românesc, se regăseşte şi „Balada lui Brâncoveanu”.

FILMUL DOCUMENTAR „IN MEMORIAM” ARHIMANDRIT ARSENIE PAPACIOC De asemenea, cu ocazia „Zilelor Sfinţilor Brâncoveni” la Casa de Cultură a Sindicatelor din Constanţa se va organiza, joi, de la ora 19.00, conferinţa cu intrarea liberă „Femeia! Între Eva şi Maria”. În cadrul acesteia va fi prezentat filmul documentar „in memoriam” Arhimandrit Arsenie Papacioc „Iată Omul!”, cu ocazia împlinirii a 98 de ani de la naştere.

„Manifestările ce se doresc a se realiza de „Zilele Sfinţilor Brâncoveni” vor să fie o punte peste timp şi să readucă în actualitate atmosfera spiritului brâncovenesc, în vederea promovării valorilor culturale şi spirituale atât de necesare omului contemporan, mult războit de ticăloşiile vremurilor”, a spus stareţul mănăstirii „Sfântul Ioan Casian”, protosinghel Iustin Petre.

În 1714, pe 15 august, Constantin Brâncoveanu a fost martirizat de către turci, la Istanbul, împreună cu cei patru fii ai săi (Constantin, Ştefan, Radu şi Matei), precum şi cu sfetnicul său Ianache Văcărescu. Cu toţii sunt prăznuiţi pe 16 august, sub numele de Sfinţii Martiri Brâncoveni.

Taguri articol


12