Muzeul de Arheologie „Callatis” Mangalia, în colaborare cu Muzeul Marinei Române, Biblioteca Municipală Mangalia, Liceul Teoretic „Callatis”, Liceul Economic Mangalia şi Şcoala nr. 5 „Gala Galaction”, a organizat, ieri, cu prilejul împlinirii a 149 de ani de la Unirea Moldovei cu Ţara Românească, manifestarea culturală intitulată „24 ianuarie 1859 - Unirea Principatelor Române”. La manifestare au participat cercetătorul ştiinţific din cadrul Muzeului de Arheologie „Callatis”, drd. Sorin Marcel Colesniuc, bibliotecara Felicia Răguşilă, de la Biblioteca Municipală Mangalia, precum şi elevi din cadrul instituţiilor de învăţămînt din oraş.
Drd. Sorin Marcel Colesniuc a prezentat un scurt istoric al evenimentelor care au dus la Unirea Moldovei cu Ţara Românească la 24 ianuarie 1859. „Alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei, la 5 ianuarie 1859 şi ca domn al Ţării Româneşti, la 24 ianuarie 1859, reprezintă un moment de progres şi o lovitură dată imperiilor absolutiste. Acesta era doar un pas în desăvîrşirea unităţii naţionale a românilor, care se va realiza la 1 decembrie 1918”, a informat drd. Marcel Colesniuc audienţa. La rîndul său, bibliotecara Felicia Răguşilă a prezentat cărţile în care cei interesaţi pot găsi informaţii despre Unirea Moldovei cu Ţara Românească şi i-a invitat, în special pe elevi, să vină cît mai des la biblioteca din localitate.
Elevii Şcolii nr. 1 Mangalia au prezentat programul cultural-artistic: „24 ianuarie - pagină nemuritoare a istoriei românilor”, iar o notă aparte a fost dată manifestării de Cosmina Elisabeta Colesniuc, în vîrstă de şapte ani şi de Gabriel Amoaşei, de 10 ani, care au prezentat un dans de societate. Elevii Liceului Teoretic „Callatis” Mangalia au delectat publicul cu un grupaj de versuri şi scenete intitulat: „Vodă Cuza - domn nou la vremi noi” şi cu o miniexpoziţie de desene şi lucrări tematice, în timp ce tinerii din cadrul Colegiului Economic Mangalia au interpretat sceneta: „Moş Ion Roată şi Unirea”. Impresionat de modul în care elevii s-au pregătit pentru sărbătorirea zilei de 24 ianuarie, Vasile Olan, preşedintele fundaţiei culturale cu acelaşi nume, le-a oferit acestora o excursie pe ruta Vaslui - Iaşi - Ruginoasa - Mirceşti. „Scopul este acela ca elevii să vadă frumoasele plaiuri moldovene şi în special oraşul Iaşi, locul unde Alexandru Ioan Cuza a fost ales domn al Moldovei la 5 ianuarie 1859”, a declarat Vasile Olan. Manifestarea s-a încheiat cu „Hora Unirii”, în care s-au prins toţi participanţii la eveniment.