Evenimente dedicate sărbătorii Sfântului Apostol Andrei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Arhiepiscopia Tomisului

Evenimente dedicate sărbătorii Sfântului Apostol Andrei

Justiție 27 Noiembrie 2013 / 00:00 591 accesări

Sfântul Apostol Andrei s-a născut în Betsaida, localitate aflată pe malul lacului Ghenizaret din Galileea, şi este fratele Sfântului Apostol Petru. Se numără printre cei doisprezece apostoli, fiind primul care l-a urmat pe Hristos după ce Sfântul Ioan Botezătorul a mărturisit dumnezeirea lui Iisus Hristos. Petru şi Andrei au renunţat la îndeletnicirea de pescar, i-au urmat lui Hristos şi, după Învierea Domnului, au devenit „pescari de oameni”. Sfântul Apostol Andrei a propovăduit Evanghelia în ţinuturile Bitiniei, Traciei, Macedoniei şi Sciţiei Minor, adică Dobrogea de astăzi, în cetăţile Tomis, Callatis şi Histria. De aceea, este cunoscut drept „apostolul românilor”.

PROCESIUNE RELIGIOASĂ Potrivit Arhiepiscopiei Tomisului, joi, 28 noiembrie, de la ora 17.00, va sosi în Constanţa racla cu moaştele Sfântului Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, adusă de la Tesalonic (Grecia) de către ÎPS Panteleimon, Mitropolit de Theoupoleos. Întâmpinarea lor se va face în faţa Sălii Sporturilor, de unde credincioşii, preoţii şi oaspeţii din Grecia vor pleca în procesiune spre Catedrala Arhiepiscopală pe traseul: Sala Sporturilor - b-dul Tomis - str. Traian - Valea Portului - Catedrală. Pe toată durata desfăşurării procesiunii, fanfara marinei militare va intona cântece patriotice. De asemenea, soldaţii vor avea torţe aprinse.

HRAMUL MĂNĂSTIRII PEŞTERA SFÂNTUL APOSTOL ANDREI Sâmbătă, 30 noiembrie, Biserica Ortodoxă îl prăznuieşte pe Sf. Apostol Andrei, cel întâi chemat la apostolie, ocrotitorul României. Cu acest prilej, începând cu ora 9.00, la mănăstirea Peştera Sf. Apostol Andrei (loc. Ion Corvin), Sfânta Liturghie va fi oficiată de către un sobor de ierarhi din ţară şi din străinătate.

În 1930, cunoscutul teolog Ioan Dinu a amenajat peştera unde a trăit Sf. Andrei. PS Chesarie Păunescu, episcopul Constantei, a sfinţit acest aşezământ în data de 23 iulie 1944. În perioada comunistă, acesta a fost desfiinţat, dar reactivat în 1990. Tot atunci a devenit schit, iar trei ani mai târziu, a devenit mănăstire de călugări. În acest timp a fost construit al doilea corp de chilii pentru călugări şi gospodării anexe. Pe 1 octombrie 1995, ÎPS Lucian, Arhiepiscopul Tomisului, a sfinţit paraclisul cu hramul Acoperământul Maicii Domnului. Construcţia bisericii mari, începută în anul 1998, a fost terminată în 2002. La această mănăstire se află moaştele Sfântului Apostol Andrei, dăruite în anul 2003 de către Mitropolia Kefaloniei din Grecia.



12