Evenimente religioase la Constanța

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Evenimente religioase la Constanța

Justiție 24 Octombrie 2014 / 00:00 771 accesări

Sărbătorile religioase care au loc în următoarea perioadă reprezintă un prilej de bucurie pentru toți credincioșii ortodocși din Constanța. Sâmbătă, 25 octombrie, are loc prăznuirea Sfântului Dimitrie, Izvorâtorul de Mir. Cu această ocazie, la ora 17.00, Înaltpreasfințirul (ÎPS) Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia slujba Vecerniei la Biserica „Sfântul M. Mc. Dimitrie” din Constanța, care se află pe strada Dorobanți nr. 64, în zona Delfinariu. Așezământul de cult își serbează hramul duminică, 26 octombrie. De asemenea, Ierarhul Tomisului va sfinți duminică pictura bisericii „Sfânta Treime” din Pietreni, slujbă urmată de oficierea Sfintei Liturghii. În noaptea de luni spre marți (27 spre 28 octombrie), de la miezul nopții, ÎPS Teodosie va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea Dervent. Slujba este prilejuită de serbarea hramului bisericii mari, aflată în construcție. Biserica poartă hramul Sfântul Iachint, Mitropolitul Țării Românești, care este prăznuit de Biserica Ortodoxă Română pe 28 octombrie.

SFÂNTUL DIMITRIE Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, a trăit pe vremea împăraţilor Diocleţian şi Maximian Galeriu (284- 311), fiind fiul voievodului cetăţii Tesalonic. De teama persecuțiilor, părinții l-au botezat în taină și tot așa a învățat tainele creștinismului. Din tinerețe a devenit strateg și specialist în arta militară, fiind numit general al armatelor Tesaliei și proconsul al Greciei de către Maximian Galerius, Cezarul Greciei și al Macedoniei. Pentru convingerile religioase, Dimitrie a fost încarcerat într-o temniță umedă, din subsolul unei băi publice. În acele vremuri, creștinii erau trimiși la luptă cu gladiatorii. Așa s-a întâmplat și cu tânărul Nestor care, înainte să lupte cu temutul gladiator Lie, i-a cerut Sfântului Dimitrie să-l binecuvânteze. Cu ajutorul rugăciunilor Sf. Dimitrie, Nestor l-a răpus pe Lie. Văzând aceasta, împăratul a poruncit decapitarea lui Nestor, iar Dimitrie să fie străpuns cu sulițe. Moaştele Sf. Dimitrie se află în Biserica „Hagios Demetrios” din Tesalonic, sfântul fiind ocrotitorul orașului.

SFÂNTUL IACHINT Sfântul Iachint este ultimul mitropolit al Vicinei. Vicina a fost o cetate importantă în secolele XIII-XIV, așezată în regiunile de nord ale Dobrogei, cel mai probabil pe o insulă din fața așezării actuale Isaccea (odinioară orașul Noviodunum). După câțiva ani de păstorire la Vicina, în mai 1359, Iachint şi-a mutat scaunul la Curtea de Argeş, la cererea voievodului Nicolae Alexandru Basarab, coordonând activitatea spirituală a românilor din Dobrogea şi Ţara Românească. Din actul prin care a fost aprobată mutarea sa reiese că Iachint era un apropiat al domnitorului. „Nenumărate au fost faptele sale cele bune întru această cinste arhierească, precum şi grija pentru fiii săi duhovniceşti pentru propovăduirea Cuvântului în eparhia sa, el însuşi făcându-se tuturor pildă de viaţă cuvioasă, de bun rugător şi râvnitor în cele sfinte, de mărturisitor şi trăitor al dreptei credinţe şi de sprijinitor al libertăţii fraţilor de acelaşi neam”, potrivit tomosului de canonizare. Sfântul Ierarh Iachint s-a ridicat la ceruri în prima jumătate a anului 1372, fiind îngropat lângă biserica mitropolitană de la Argeş.



12