Eveniment-mamut la Constanţa: 340 de activităţi, 14.000 de elevi

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Pentru al doilea an la rând „Festivalul Naţional al Şanselor Tale”

Eveniment-mamut la Constanţa: 340 de activităţi, 14.000 de elevi

Social 19 Noiembrie 2013 / 00:00 583 accesări

Pentru al doilea an consecutiv, Constanţa este oraşul care deschide „Festivalul Naţional al Şanselor Tale”, aflat la a XIV-a ediţie, ce cuprinde o serie de evenimente cultural-educative şi sportive care se derulează în zeci de unităţi de învăţământ din judeţ în perioada 18 - 24 noiembrie. Ca şi anul trecut, organizatorul principal este Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Constanţa, în colaborare cu şcolile din judeţ, dar şi cu instituţii conexe ale ISJ: Centrul Judeţean de Resurse şi de Asistenţă Educaţională Constanţa şi Casa Corpului Didactic Constanţa. Manifestarea naţională se derulează sub genericul „Cetăţean român - cetăţean european”. Festivitatea de deschidere a fost organizată ieri, la Colegiul Naţional de Arte „Regina Maria”, în prezenţa conducerii ISJ, a inspectorilor şcolari, cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar, dar şi de la Universitatea „Ovidius” din Constanţa, a reprezentanţilor Ministerului Educaţiei Naţionale (MEN) şi a zeci de elevi constănţeni.

PREZENŢĂ DE LA MEN Unul dintre scopurile festivalului este egalitatea de şanse în rândul elevilor din toate categoriile sociale, drept conferit şi prin Tratatul de la Maastricht, semnat în 1993, la care a aderat şi ţara noastră. Prof. univ. Mariana Cojoc, care îndeplineşte şi funcţia de consilier local, a punctat faptul că Primăria Constanţa şi Consiliul Local Municipal Constanţa au două proiecte importante: Locuinţele Ieftine pentru tineri şi Campusul social „Henri Coandă”. „Prin aceste proiecte acordăm sprijin egalităţii de şanse pentru seniori şi pentru tineri, indiferent de gen sau religie”, a declarat consilierul local. Din partea MEN a fost prezent inspectorul general, Niculae Cristea. El a punctat de ce a fost aleasă Constanţa pentru debutul evenimentului naţional. „Am găsit o foarte bună organizare între instituţii, ISJ, Prefectură, şcoli, Universitatea „Ovidius”, Casa Corpului Didactic”, a declarat inspectorul general în MEN. La rândul său, inspectorul general şcolar din cadrul ISJ, prof. Răducu Popescu, a declarat că manifestarea este un prilej prin care elevii şi profesorii implicaţi îşi prezintă munca şi talentul. „Este o oportunitate prin care elevii se pot manifesta altfel decât o fac la ore, prin activităţi artistice sau alt gen de activităţi”, a declarat prof. Răducu Popescu. Evenimentul a fost presărat şi cu momente artistice susţinute de elevi şi profesori ai Colegiului „Regina Maria”. În total, în judeţ sunt peste 340 de activităţi în diverse domenii care se desfăşoară între 18 şi 24 noiembrie, în 70 de şcoli din judeţ. În aceste activităţi sunt angrenaţi aproape 14.000 de elevi, dascăli şi reprezentanţi ai instituţiilor partenere.

Manifestare în toată lumea

„Festivalul Naţional al Şanselor Tale“ este o manifestare care se desfăşoară în toată lumea, sub numele generic „Adult Learner’s Week“. Acţiunea se înscrie într-o amplă mişcare de dezvoltare ca spaţiu comun al învăţării, precum şi al promovării dialogului intercultural şi al creşterii gradului de conştientizare a diversităţii culturale bazate pe valori comune. România se numără printre cele peste 45 de state de pe toate continentele lumii care promovează săptămâni dedicate educaţiei adulţilor, educaţiei permanente, educaţiei tuturor vârstelor, organizând acţiuni de amploare în baza parteneriatului între organizaţii guvernamentale şi neguvernamentale, autorităţi locale, furnizori privaţi de formare profesională, persoane fizice interesate.



12