Turiștii sunt sfătuiți să încerce să treacă frontiera spre Bulgaria și prin alte vămi decât celebra Vama Veche. Asta dacă nu au de gând să petreacă ore întregi din vacanțele programate la coadă, în mașină. Având în vedere că, în perioada verii, creşte numărul turiştilor români şi străini care tranzitează punctele de trecere a frontierei de la graniţa cu Bulgaria, Garda de Coastă a luat o serie de măsuri menite să fluidizeze traficul prin punctele de trecere. „De asemenea, măsurile dispuse asigură gestionarea eficientă a situaţiei operative pentru prevenirea şi combaterea infracţionalităţii transfrontaliere şi asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă publică în zona litoralului Mării Negre, în Delta Dunării şi în alte zone de interes turistic aflate în zona de competenţă a Gărzii de Coastă“, a declarat purtătorul de cuvând al Gărzii de Coastă, inspector de poliţie Maria Alexandra Cîrstea.
Astfel, conducerea Gărzii de Coastă a suplimentat personalul care îşi desfăşoară activitatea la controlul documentelor până la capacitatea maximă permisă de infrastructura fiecărui punct de trecere, în funcție de dinamica valorilor de trafic. „Va fi folosită la maxim capacitatea punctelor de trecere a frontierei şi în cele mai aglomerate se vor utiliza toate arterele de control disponibile, în limita configuraţiei acestora. În plus, au fost dispuse măsurile necesare pentru osupraveghere sporită a frontierei de stat, respectiv prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale şi a contrabandei cu bunuri de larg consum, în punctele de trecere a frontierei şi în zona de competenţă“, se arată într-un comunicat de presă al Gărzii de Coastă.
Evitați aglomerația cu aplicația trafic on-line
Pentru evitarea aglomerărilor, Garda de Coastă recomandă participanţilor la trafic tranzitarea tuturor punctelor de frontieră existente la graniţă, astfel încât să se preîntâmpine apariţia suprasolicitărilor doar a unora dintre acestea, din cauza unui număr mare de călători, într-un timp foarte scurt.
Pe raza județului Constanţa, la graniţa cu Bulgaria, sunt patru puncte de trecere a frontierei cu specific rutier, în total, fiind disponibile 8 benzi de control pe sensul de intrare în țară, respectiv 9 benzi pe sensul de ieşire, astfel: P.T.F. Vama Veche; P.T.F. Ostrov; P.T.F. Negru Vodă; P.T.F. Lipnița pentru autoturisme cu greutate totală maxim admisă de 3,5 tone, iar programul de funcționare este de la ora 08:00 la ora 20:00. „Reamintim participanților la trafic că Poliţia de Frontieră Română a dezvoltat aplicaţia Trafic on-line, disponibilă pe pagina de internet www.politiadefrontiera.ro, care prezintă o medie a timpilor de aşteptare în punctele rutiere de trecere a frontierei pentru anumite intervale de timp. Timpii de aşteptare sunt actualizaţi în timp real, fapt ce ajută utilizatorul să-şi reconfigureze traseul către un punct de frontieră ce înregistrează valori de trafic scăzute“, a precizat purtătorul de cuvânt al instituției.
Mai mult, în Delta Dunării şi la Marea Neagră, Poliţia de Frontieră Română, prin Garda de Coastă, acţionează permanent pentru supravegherea şi controlul frontierei maritime şi fluviale, dar şi pentru combaterea migraţiei ilegale, contrabandei, exploatării ilegale a resurselor minerale şi biologice şi poluării deliberate a mediului acvatic.
În acelaşi timp, se acordă atenţie deosebită controlului navelor şi al ambarcaţiunilor, căutării şi salvării vieţilor omeneşti pe mare (misiuni de tip „search and rescue“), protecţiei obiectivelor aflate în zona de competenţă, respectării normelor privind ordinea şi siguranţa navigaţiei în zona de competenţă etc. „De asemenea, atragem atenţia persoanelor care-şi vor petrece concediul pe litoral să nu se aventureze la distanţă mare de ţărm şi să nu utilizeze ambarcaţii neadecvate pentru navigaţie, în special când vremea este nefavorabilă. În situaţii de urgenţă pe mare, recomandăm cetăţenilor să solicite sprijinul autorităţilor, apelând numărul de urgenţă 112“, a adăugat inspectorul de de poliţie Maria Alexandra Cîrstea.