Evocare Adrian Păunescu, la Muzeul „Callatis”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Evocare Adrian Păunescu, la Muzeul „Callatis”

Cultură 15 Noiembrie 2010 / 00:00 3221 accesări

Muzeul de Arheologie „Callatis” din Mangalia a înregistrat un nou succes, vineri, organizând o seară culturală specială, un omagiu adus poeziei şi personalităţii lui Adrian Păunescu. Printre invitaţi s-a aflat şi cunoscutul om de cultură şi de radio Gigi Căpăţână, director al Radio Neptun, care a susţinut, alături de tânăra sa colegă, Maria Tâlvan, un moment poetic deosebit. De asemenea, institutorul Mariana Butnaru şi profesorul Walter Ghicolescu - apreciaţi de publicul constănţean de la spectacolele Studioului „Sonar”, condus de Gigi Căpăţână - care au avut onoarea să-l cunoască personal pe Adrian Păunescu, cântând în spectacolele Cenaclului Flacăra, au readus în atenţie sensibile cântece dedicate părinţilor şi iubirii la malul mării.

Prezent la eveniment alături de soţia sa, primarul municipiului Mangalia, Mihai Claudiu Tusac, a declarat: „Adrian Păunescu a fost perceput de contemporanii săi ca om politic, ca om de litere, ca iubitor al tinerilor şi ca un catalizator al actelor acestora de creaţie. El a încurajat tinerii să meargă pe calea artei, a trăirilor frumoase, iar ceea ce le-a dăruit el nimeni nu le va putea lua. Generaţii întregi au crescut cu frumoasele cântece ale cenaclului, iar dispariţia sa prematură nu va face decât să readucă în atenţia tinerilor de atunci opera sa. Mai mult, văzând atâţia tineri aici, în seara aceasta (n.r. vineri), sunt convins că se va forma un nou curent folk în rândul lor, iar cenaclul va reînvia”.

Folk-ul a fost la el acasă, vineri seară, la Muzeul „Callatis”, Gabriel Tora şi Liviu Băieţel, alături de care au venit şi alţi tineri chitarişti, încă în formare, din Mangalia, fiind protagoniştii unui alt moment muzical emoţionant. Un omagiu marelui poet i-au adus şi elevii de la Teatrul Thaliamar, pregătiţi de prof. Aura Stuparu, care au recitat versuri ale marelui poet şi au aprins lumânări lângă portretul realizat de pictorul şi interpretul Gabriel Tora. Revelaţia serii a fost, însă, micuţa Ioana Bărbuliceanu din Costineşti, care a uimit publicul prin talentul său şi vocea puternică.

„Ne propunem ca în fiecare după-amiază de vineri să organizăm câte o astfel de activitate culturală pentru cei interesaţi de muzica şi poezia românească, de tradiţie şi cultură”, a subliniat dăruitul director al Muzeului „Callatis”, cercetător ştiinţific dr. Sorin Marcel Colesniuc.

Taguri articol


12