Pentru Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa (MINAC) şi pentru arheologia dobrogeană, ziua de ieri a avut o semnificaţie aparte: pe 5 mai s-a împlinit un deceniu de la trecerea în nefiinţă a prof. Adrian Rădulescu. În acest context, muzeul constănţean a organizat colocviul cu tema „Evocări. Personalităţi ale ştiinţei româneşti în slujba arheologiei dobrogene”, prilej de a restitui memoriei afective nume de prestigiu ale culturii dobrogene. „Evocăm, astăzi, oameni care şi-au pus amprenta nu doar asupra unei ştiinţe, ci şi asupra unei epoci din istoria Dobrogei”, a precizat directorul MINAC, dr. Gabriel Custurea, amintindu-i pe Adrian Rădulescu, Petre Alexandrescu, Petre Diaconu şi Constantin Preda.
Evenimentul a avut loc în aula care poartă numele fostului director al Muzeului de Istorie şi Arheologie constănţean, Adrian Rădulescu, în prezenţa soţiei regretatului istoric, Ştefania, dar şi a fiicei şi nepoatei sale. Cercetătorul ştiinţific Mihai Irimia a amintit cu deosebit respect realizările lui Adrian Rădulescu, acest „catalizator şi promotor al cercetării ştiinţifice din Dobrogea”. Despre personalitatea polivalentă a omului de ştiinţă - arheolog, director al muzeului constănţean, prim rector al Universităţii „Ovidius”, primar şi prefect al Constanţei - au mai vorbit cu emoţie şi recunoştinţă istoricii Ion Bitoleanu şi Maria Bărbulescu. Prof. univ. dr. Ion Bitoleanu a subliniat că lucrarea „Istoria Dobrogei”, pe care o semnează împreună cu Adrian Rădulescu, este a treia lucrare de referinţă despre istoria tărâmului dintre Dunăre şi Mare. „Adrian Rădulescu a devenit pentru mine un model, un om adevărat”, a mărturisit prof. univ. dr. Ion Bitoleanu.
Despre Petre Alexandrescu, personalitate de marcă în ştiinţele antichităţii, a vorbit dr. Livia Buzoianu, iar dr. Mihai Irimia a evocat personalitatea lui Petru Diaconu, om de cultură şi de ştiinţă reprezentativ pentru istoria medievală a Dobrogei. De asemenea, dr. Viorel Petac l-a omagiat pe regretatul arheolog şi numismat Constantin Preda.
În contextul manifestării cu caracter comemorativ, directorul MINAC, dr. Gabriel Custurea, a amintit de alte două personalităţi ale arheologiei dobrogene care au trecut în nefiinţă anul acesta: Catrinel Domăneanţu, cu o bogată activitate de cercetare la Histria şi prof. Simion Gavrilă, fost director şi ctitor al muzeului de la Tulcea.
La eveniment au luat parte oameni care i-au cunoscut pe cei patru cercetători, care s-au impus în istoria Dobrogei şi a regiunii Dobrogea de Jos ca individualităţi distincte.