Evoluţiile din Justiţie, monitorizate de Bruxelles

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Numirea ministrului de Justiţie cântăreşte greu

Evoluţiile din Justiţie, monitorizate de Bruxelles

Politică 05 Aprilie 2013 / 00:00 412 accesări

(IN)COMPETENŢE Oala puterii pare că dă în clocot. Spunem asta pentru că lucrurile nu sunt ceea ce par. Anumite “surse” induc ideea că de sub capacul oalei USL ar răsufla aburi nervoşi. Numirea şefilor Parchetelor s-a dovedit a avea rol de turnesol al modului de gândire al unora. Din păcate, trebuie să ne obişnuim şi cu persoane imature şi incolore care s-au pripăşit prin politică doar pentru a fi folosite pe post de arc slobozitor de săgeţele otrăvite. În ciuda polemicilor “savante” însăilate pe ici, pe colo, lucrurile sunt relativ simple. Premierul Victor Ponta consideră că pe Daniel Morar l-a luat gura pe dinainte şi a spus la televiziune cine poate să fie şi cine nu poate să fie la DNA (gest blamat şi de Asociaţia Magistraţilor din România). Mai mult, pe premier l-a deranjat şi detaşarea ilegală a lui Morar de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) în funcţia de prim-adjunct al procurorului general până în luna iunie. Acum, orice act semnat de Morar este pasibil de a fi contestat. CSM se apără şi spune că detaşarea este legală, în timp ce Guvernul le transmite celor de la CSM că nu au asemenea competenţe, acestea fiind apanajul exclusiv al ministrului Justiţiei şi al preşedintelui României, CSM neavând decât dreptul să dea un aviz, cu caracter pur consultativ.

E NEVOIE DE UN MINISTRU AL JUSTIŢIEI În perioada asta a micilor “răfuieli” pe texte legislative şi pe competenţe împărţite în stânga şi-n dreapta, PSD a preluat portofoliul Justiţiei, de la liberali. Acum, orice întârziere de nominalizare a unui ministru al Justiţiei, mai ales în contextul criticilor din Raportul MCV şi al faptului că Bruxellesul urmăreşte foarte atent evoluţiile din Justiţie în România, ne poate arunca într-o criză ca cea din 2008, când portofoliul Justiţiei a rămas neocupat timp de aproape trei luni şi putea fi activată clauza de salvgardare. Până atunci însă, nimic nu mai poate opri procedura pe care a început-o premierul în cazul procurorilor. El le-a transmis tuturor cârcotaşilor că nu este şantajabil şi nici nu a încheiat vreo înţelegere cu Băsescu pentru a o nominaliza pe Kovesi la DNA. Singurul lucru pe care l-a discutat cu Băsescu a fost procedura de numire a şefilor parchetelor. El spune că a ales-o pe Codruţa Kovesi pentru că ea reprezintă pentru Comisia Europeană o garanţie a faptului că DNA nu va fi \"subjugată\" de USL, aşa cum a fost vehiculat în ultimele luni. Fostul ministru PSD al Internelor, Ioan Rus, a respins ideea că Ponta ar face vreun troc cu Băsescu, însă spune că e nevoie de compromisuri între cei doi în chestiunile în care Constituţia îi obligă să meargă mai departe.

LEGEA-I UNA Preşedintele Băsescu a venit aseară cu clarificări şi a spus că el şi premierul au stabilit să fie urmată \"fără nicio abatere\" procedura de desemnare a procurorilor şefi prevăzută de lege, arătând că aceste numiri nu sunt o responsabilitate nici a societăţii civile, nici a partidelor, nici a procurorilor. Potrivit legii, propunerile sunt făcute de ministrul Justiţiei şi numiţi de preşedintele României, cu avizul CSM, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcţia de judecători sau procurori pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată. Preşedintele a mai spus că, de asemenea, legea \"nu spune că la DIICOT se pot numi numai procurori de la DIICOT, la DNA numai procurori de la DNA\", dându-i astfel peste nas lui Daniel Morar.



12