Evreii din Constanța s-au pregătit pentru Anul Nou

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Cu mere şi miere

Evreii din Constanța s-au pregătit pentru Anul Nou

Cultură 25 Septembrie 2014 / 00:00 1721 accesări

Membrii comunității evreiești din Constanța s-au reunit, ieri seară, pentru a sărbători ajunul Anului Nou, al 5.775-lea din calendarul iudaic. Ei s-au întâlnit la sediul comunității mozaice de la Marea Neagră, pentru a degusta din produsele specifice acestei sărbători, mierea și mărul aflându-se la loc de cinste pe masa încărcată cu bucate, simbolul unui „an dulce”. De altfel, urarea tradițională de Anul Nou, „Shana Tova Umetuka!” / „Un an bun și dulce!”, reflectă acest aspect. „Evreii au foarte puține sărbători vesele, iar Anul Nou, alături de Hanukah, se numără printre ele. Anul Nou este începutul unei etape. Am ajuns în anul 5.775, iar tradițiile noastre au legătură cu tradițiile Israelului străvechi. Nu lipsesc de pe masa de Anul Nou: merele înmuiate în miere, vinul dulce, rodiile, curmalele, preparatele din pește și checul”, a spus președintele Comunității Evreiești din Constanța, Sorin-Lucian Ionescu, ales în această funcție pe 17 august.

ASTĂZI, LA TULCEA În această zi, în premieră, membrii Comunităţii Evreieşti din Constanţa se vor deplasa la Tulcea, unde, la invitaţia Comunităţii din Tulcea şi cu sprijinul Federaţiei Comunităţilor (FCER) şi al Joint Distribution Committee România, vor participa la celebrările găzduite de Templul Coral din Tulcea, construit în 1888, recent redeschis după o amplă renovare şi restaurare. În iudaismul tradiţional, „Roș Hașana” / „Capul Anului” este sărbătorit în primele două zile ale lunii „Tishrei”, a şaptea „lună nouă” din calendarul iudaic, care, de obicei, este în septembrie sau octombrie.

Guvernul a făcut și face demersurile necesare pentru asumarea greșelilor trecutului, pentru recunoașterea suferințelor prin care a trecut poporul evreu, inclusiv în România, a afirmat premierul Victor Ponta într-un mesaj cu ocazia sărbătorii Roș Hașana. “Cu ocazia sărbătorii Roș Hașana 5775, aș dori să aduc urările mele de bine, de bucurie și pace tuturor membrilor comunității evreiești din România și întregului popor evreu. Sărbătoarea Anului Nou evreiesc este una a bucuriei și, totodată, este o vreme a amintirii trecutului și o sărbătoare a iertării", potrivit mesajului.

Taguri articol


12