Examenele pentru obţinerea permisului de conducere auto în Bulgaria sunt date, începând de ieri, sub supravegherea camerelor video, pentru evitarea corupţiei. Agenţi din cadrul poliţiei rutiere vor monta camerele în maşină la începutul examenului, care va fi înregistrat. Cincizeci de săli au fost echipate cu sisteme de supraveghere video a probei scrise. Aceste măsuri, anunţate în decembrie 2009, vizează limitarea corupţiei în cadrul şcolilor de şoferi şi diminuarea numărului de accidente rutiere. Anual sunt ucise aproximativ 1.000 de persoane, într-o ţară cu o populaţie de aproximativ 7,5 milioane de locuitori. Ministrul Transporturilor, Alexandăr Ţvetkov, a declarat că în Bulgaria sunt eliberate ilegal, în fiecare an, aproximativ 15.000 de permise de conducere auto.
Postul de televiziune bTV şi săptămânalul „168 Ceasa” au arătat, cu un an în urmă, că permisul poate fi obţinut inclusiv fără să fie urmate cursurile. În schimbul sumei de 320 de leva (160 de euro), un jurnalist din cadrul săptămânalului a obţinut un permis auto, fără să fi condus vreodată. În schimbul sumei de 550 de leva (280 de euro), şi tot fără să se atingă de volan, un jurnalist din cadrul postului bTV a obţinut un permis de şofer de autobuz, în condiţiile în care şcoala de şoferi nu dispunea de niciun astfel de mijloc de transport. În replică, Ministerul Transporturilor a anunţat şi consolidarea centrelor de control tehnic al vehiculelor, în care pot fi manipulate datele stocate în computere. Din iulie, autorităţile au retras licenţele a patru astfel de centre, din cauza înscrierii examinărilor fictive ale unor vehicule. Până la sfârşitul anului, în aceste ateliere vor fi, de asemenea, instalate camere de supraveghere, care vor fi conectate la autoritatea de control din cadrul Ministerului Transporturilor.
Pe de altă parte, un elicopter guvernamental a fost trimis deasupra Sofiei pentru a filma periferia de sud a capitalei bulgare, la cererea Fiscului, care suspectează că unele din imobilele luxoase din zonă nu au fost declarate şi că nu au fost plătite taxele aferente. Au fost filmate mai multe proprietăţi de lux de la periferia Sofiei, pentru a verifica dacă valoarea lor corespunde cu venitul proprietarilor. Mai mulţi agenţi de vânzări le-au evaluat înainte de realizarea înregistrărilor video. Proprietarii care nu reuşesc să îşi dovedească veniturile vor fi supuşi unui audit. Venitul nedeclarat va fi taxat cu dobândă, în timp ce cazurile de evaziune fiscală vor fi transferate Procuraturii. Fiscul bulgar a lansat o anchetă privind dimensiunile reale ale proprietăţilor, valoarea lor de piaţă şi venitul declarat al proprietarilor. În zonele filmate se află, printre altele, sute de proprietăţi cu piscine, case uriaşe, drumuri private, terenuri de tenis şi minigolf.