Dacă tot e agricultura la pământ, iar pacienţii spitalelor îşi cumpără singuri medicamentele, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) şi cel al Sănătăţii se ocupă de reglmentarea producţiei băuturilor alcoolice. Conform unui proiect de ordin al celor două ministere, utilizarea zaharurilor, a amidonului sau a altor produse similare la producerea băuturilor alcoolice fermentate, altele decât berea şi vinul, pentru creşterea potenţialului alcoolic, va fi interzisă. \"Băuturile alcoolice fermentate, altele decât berea şi vinul, destinate consumului uman ca atare, sunt produse alcoolice fermentate nedistilate, cu o concentraţie alcoolică dobândită între 1,2 % volum şi 15% volum alcool, obţinute în exclusivitate prin fermentarea unor produse agricole\", se arată în proiectul de ordin aflat în dezbatere publică. Proiectul de act normativ mai prevede că produsele agricole admise pentru a fi utilizate, ca atare sau în amestec la producerea băuturilor alcoolice fermentate, sunt fructele şi/sau parţi de fructe, cu excepţia strugurilor şi produsele apicole. În plus, alcoolul etilic din băuturile alcoolice fermentate trebuie să provină în totalitate prin fermentaţia alcoolică a zaharurilor din compoziţia naturală a produselor agricole.\"Producătorii de astfel de băuturi vor să le fabrice în continuare din amidon, zaharoză sau glucoză, dar nu suntem de acord, pentru că aceste ingrediente nu sunt sănătoase pentru consumul uman. Actul normativ privind reglementările în domeniu ar putea fi publicat în Monitorul Oficial în luna ianuarie\", a declarat secretarul de stat în MADR, Adrian Rădulescu. Dacă grija pentru produsele naturale rezidă din declaraţia lui Rădulescu, proiectul respectiv precizează, totuşi, că este permisă utilizarea conservanţi, acidifianţi şi stabilizatorilor „pentru îmbunătăţirea caracteristicilor organoleptice”.