Excesul de zahăr ar favoriza dezvoltarea cancerului la sân!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Regim în Statele Unite

Excesul de zahăr ar favoriza dezvoltarea cancerului la sân!

Lifestyle 06 Ianuarie 2016 / 18:03 910 accesări

Studii peste studii sunt întrerpinse de ani buni, în multe colțuri ale lumii, pentru a descoperi ce anume declanșează cancerul. Cercetătorii au ajuns la concluzia că excesul de fructoză, de exemplu, un tip de zahăr de consum curent, ar putea favoriza apariția și dezvoltarea cancerului la sân. Este concluzia unei echipe de cercetători de la MD Anderson Cancer Center, centrul de cercetări în cancerologie al Universității Texas. Un studiu desfășurat pe șoareci a arătat că fructoza contribuie la apariția acestui tip de cancer, dar și la dezvoltarea sa sub forma metastazelor pulmonare, scrie pourquoidocteur.fr, citat de Agerpres. Fructoza este un zahăr utilizat pe scară largă în industria alimentară, mai ales în Statele Unite, unde siropurile de porumb îmbogățite cu fructoză sunt la baza majorității băuturilor îndulcite. În general regimul alimentar occidental se caracterizează prin cantități excesive de zahăr. Cercetătorii au crescut grupuri de șoareci cu regimuri alimentare mai mult sau mai puțin bogate în zahăr. După 6 luni, mai puțin de o treime din șoarecii hrăniți normal aveau tumori mamare, dar jumătate din rozătoarele cu regim bogat în zahăr, echivalentul unui regim american mediu. ”Am stabilit că mai ales fructoza, utilizată în zahărul de masă și în siropurile de porumb îmbogățite cu fructoză, facilitează apariția metastazelor și producerea de 12-HETE în tumorile mamare”, afirmă Lorenzo Cohen, unul dintre autorii studiului. 12-HETE este un produs degradat al fructozei, despre care se crede că este implicat în dezvoltarea cancerului la sân și a multor altor tipuri de cancer. Pe cale biologică (numită 12-LOX), 12-HETE ar favoriza inflamarea tumorii și, în cele din urmă, dezvoltarea ei. Chiar dacă rezultatele acestui studiu trebuie privite cu precauție - concluziile științifice se clădesc pe baza mai multor studii cumulate -, consumul excesiv de zahăr este tot mai mult incriminat ca factor de risc pentru anumite cancere. De altfel este clar și rolul zahărului în epidemia de obezitate și boli cardiovasculare. Organizația Mondială a Sănătății recomandă astfel ca aportul de zahăr să nu depășească 10% din caloriile consumate. ”Această cantitate înseamnă circa 6 lingurițe pe zi pentru femei și nouă pentru bărbați”, explică Lorenzo Cohen.

Taguri articol


12