Cercetătorii Universităţii de Stat Wayne din Detroit, SUA, au analizat studiile realizate în ultimii 25 de ani asupra modului în care excesul ponderal influenţează şansele de a obţine o slujbă şi de a urca pe scara ierarhică. Aceştia au concluzionat că obezitatea are un efect negativ la locul de muncă, angajaţii din vînzări fiind mai afectaţi decît cei de pe poziţii manageriale.
Există un întreg set de stereotipuri care sînt asociate cu excesul ponderal şi multe sînt transferate la locul de muncă, în sensul că oamenii judecă abilităţile colegilor în raport cu aspectul fizic. Datele colectate în studiile investigate vin în sprijinul ideii că persoanele care suferă de un exces ponderal sînt văzute mai prost la locul de muncă faţă de cei cu greutate normală. Lucrul acesta este mai vizibil în momentul în care oamenii îşi depun candidatura pentru o slujbă şi trec prin procesul iniţial de selecţie. Factorul greutate este mai puţin important cînd se evaluează performanţele angajaţilor şi are un efect minim asupra promovărilor. Cercetătorii sînt de părere că rezultatul studiului nu este unul surprinzător. Printre stereotipurile de bază asociate excesului ponderal se includ lenea, neglijenţa, caracterul neîngrijit, lipsa de autodisciplină şi de control. Influenţa excesului ponderal scade pe măsură ce angajatul urcă pe scara ierarhică.
Cercetătorii americani au avertizat că problema stereotipurilor legate de excesul ponderal s-ar putea agrava, avînd în vedere că SUA se confruntă cu un număr din ce în ce mai mare de cazuri de obezitate. Studiul va fi prezentat la o conferinţă a Societăţii de Psihologie Organizaţională şi Industrială, ce va avea loc la San Francisco, în luna aprilie.