Excluse din Învăţămînt

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Excluse din Învăţămînt

Eveniment 31 August 2009 / 00:00 899 accesări

Două dintre profesoarele din Iaşi care îi însoţeau în Tabăra Internaţională „New Paradise” pe cei doi copii care au murit înecaţi în staţiunea Eforie Sud, în urmă cu mai bine de trei săptămîni, au fost excluse din Învăţămînt. Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi au anunţat, sîmbăta trecută, că decizia a fost luată în urma unei anchete efectuate de membrii Consiliului de Administraţie al instituţiei, care au dispus desfacerea contractelor de muncă ale profesoarelor Paraschiva Smoc şi Aida Zaharia. În cazul profesoarei Elisabeta Mincior, care ar fi trebuit să supravegheze grupul de elevi în ziua tragediei şi care se afla pe plajă în momentul în care cei doi băieţi au intrat în apă, nu s-a luat încă nicio hotărîre, în condiţiile în care ancheta procurorilor constănţeni încă nu s-a încheiat. Elisabeta Mincior este cercetată în stare de libertate petru comiterea infracţiunii de ucidere din culpă.

Amintim că, pe data de 8 august, doi copii de 13 şi 14 ani, din localitatea ieşeană Ciorteşti, şi-au găsit sfîrşitul în apele Mării Negre, în staţiunea Eforie Sud. Cei doi băieţi, împreună cu alţi opt colegi, au mers pe o plajă neamenajată din apropierea Taberei Internaţionale „New Paradise”, sub supravegherea profesoarei lor, Elisabeta Mincior, care i-a lăsat să intre în apă, deşi curenţii erau puternici, iar în zonă există panouri care avertizează că scăldatul este interzis. Martorii spun că în mare s-au aventurat cinci copii: trei dintre ei au reuşit cu greu să se întoarcă la mal, iar Adrian Roşu, de 13 ani, şi Mirel Enache, de 14 ani, nu au avut suficientă forţă pentru a învinge furia valurilor şi au pierit înghiţiţi de ape. După aproape trei ore, trupul neînsufleţit al lui Adrian Roşu a fost găsit. La capătul a trei zile de căutări, salvamarii au scos la mal şi corpul lui Mirel Enache.

După dubla tragedie, salvamarii au decis că este bine să monteze un foişor pe plaja dintre cele două Eforii. „E un post de paznic“, a declarat Nicolae Cruşoveanu, salvamar pe plaja din Eforie. El spune că înainte, în tabere era militărie şi copiii nu se îmbăiau în zonele periculoase. De curînd, salvamarii au fost în mijlocul copiilor şi le-au explicat la ce pericole se expun atunci cînd fac baie în zone interzise.



12