Partidele, alianțele politice și candidații independenți mai au la dispoziție mai puțin de o săptămână pentru a se putea înscrie oficial în cursa pentru alegerile locale din 5 iunie. Ultima zi în care candidații pot depune documentele la birourile locale de circumscripție este marți, 26 aprilie, ora 24.00. Deși termenul este scurt, sunt foarte puțini cei care și-au depus candidaturile. În județul Constanța, din cele 70 de circumscripții, în doar câteva localități s-au depus candidaturi pentru alegerile locale. Printre acestea se numără Mangalia și Medgidia. În cazul Mangaliei, până la această oră, un singur partid s-a grăbit să depună listele de candidați. Este vorba de PMP, care l-a înscris în cursa pentru Primărie pe fostul fotbalist Constantin Bârbora. Totodată, alături de candidatul la funcția de primar, PMP a depus și lista de potențiali consilieri locali. Același partid a depus liste de candidați și la Medgidia, unde oamenii lui Băsescu l-au aruncat în lupta pentru funcția de primar pe Vasile Ivanov. Tot la Biroul local de circumscripție din Medgidia s-a înscris și candidatul independent Valentin Vrabie, care fost în ultimii opt ani primarul comunei Peștera.
SE AȘTEAPTĂ ULTIMA ZI?
Deși mai este puțin timp și expiră termenul de depunere a candidaturilor, în muncipiul reședință de județ membrii biroului electoral de circumscripție stau și așteaptă pretendenții la funcțiile de primar al Constanței și consilier local. „Nu avem nicio candidatură depusă. Încă mai așteptăm. Sperăm că nu se vor înghesui toți în ultima zi”, a declarat președintele circumscripției municipale Constanța, Chirațica Enache. La fel este situația și la Biroul Electoral Județean (BEJ), unde se depun doar candidaturile la funcția de consilier județean. Și, dacă tot vorbim de BEJ, notăm că Biroul a fost completat cu reprezentanții partidelor parlamentare. PSD îl are reprezentant în BEJ pe Ionuț Țițimeaua, PNL pe Toni Bobe, UNPR este reprezentată de Gabriela-Georgiana Gheorghe, ALDE de Marin Pavel și UDMR de Ion Encică. Președintele BEJ este Elena-Alina Marin, locțiitor - Iulia Dan-Opariuc, iar din partea Autorității Electorale Permanente reprezentant este George-Marius Cojocaru.
PROGRAM ELECTORAL
Potrivit calendarului alegerilor locale, până în 6 mai, Biroul Electoral Central trebuie să aducă la cunoștința opiniei publice numărul circumscripțiilor electorale, delimitarea și numerotarea fiecărei secții de votare, precum și sediile acestora. În 6 mai ar urma să fie dat startul campaniei electorale, care se va încheia în 4 iunie, la ora 7.00. O zi mai târziu de la începerea campaniei, în 7 mai, ar urma să se stabilească, prin tragere la sorţi, numărul de ordine de pe buletinele de vot, iar cel mai târziu cu 10 zile înaintea alegerilor locale ar trebui să fie tipărite buletinele de vot.
REGULI NOI
Față de scrutinul din 2012, alegerile locale din acest an vin cu o modificare importantă. Potrivit noii legislații electorale, președinții de consilii județene nu vor mai fi aleși direct, ci indirect, din rândul consilierilor județeni, prin votul acestora. De asemenea, o altă noutate legislativă constă în implementarea unui sistem informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal, respectiv prezența în fiecare secție de votare a unui operator de calculator.