Exclusiv! Ce clădiri din Constanța riscă să se prăbușească la cutremur!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Majoritatea şcolilor şi grădiniţelor, în pericol?

Exclusiv! Ce clădiri din Constanța riscă să se prăbușească la cutremur!

Administrație 13 Mai 2016 / 22:49 8364 accesări

Această clădire, aflată pe str. General Manu nr. 32, este încă locuită, deși s-ar putea prăbuși în orice moment

Această clădire, aflată pe str. General Manu nr. 32, este încă locuită, deși s-ar putea prăbuși în orice moment

Imobilul cu bulină roșie de pe str. Mercur nr. 10 este într-o stare atât de proastă încât toate căile de acces au fost zidite tocmai pentru a-i împiedica pe oameni să intre

Imobilul cu bulină roșie de pe str. Mercur nr. 10 este într-o stare atât de proastă încât toate căile de acces au fost zidite tocmai pentru a-i împiedica pe oameni să intre

Str. Traian nr. 25-27

Str. Traian nr. 25-27

Str. Callatis nr. 31

Str. Callatis nr. 31

Str. Nicolae Titulescu nr. 13

Str. Nicolae Titulescu nr. 13

Într-o mare a previziunilor despre cutremure puternice și alte asemenea catastrofe, oamenii au ajuns să trăiască cu teama că le-ar putea cădea casa în cap. Mai în glumă, mai în serios, cei care locuiesc, lucrează sau învață în clădirile cu risc seismic știu cel mai bine ce înseamnă să ai această frică în fiecare zi. Cotidianul „Telegraf” vă prezintă, în exclusivitate, lista clădirilor din Constanța încadrate în clase de risc seismic, adică cele care se pot prăbuși sau pot suferi avarii grave în cazul unor cutremure.

Multe previziuni alarmante se fac despre cutremure. Totuși, niciodată nu putem ști sigur când ne vom confrunta cu mari seisme, cu toate că atât specialiștii și oamenii de știință, cât și clarvăzătoarele se întrec în previziuni referitoare la cutremure. Chiar dacă sunt tratate de multe ori în glumă de populație, avertizările privitoare la asemenea evenimente nu sunt atât de amuzante pentru cei care locuiesc, lucrează sau învață în imobilele care se pot prăbuși sau avaria chiar și în timpul seismelor de intensitate mică. Potrivit celor mai recente date ale Inspectoratului de Protecție Civilă (IPC) din cadrul Primăriei Constanța, obținute în exclusivitate de reporterii „Telegraf”, în municipiu există 61 de clădiri încadrate în diferite clase de risc seismic. Dintre acestea, cinci imobile se află în clasa I de risc seismic (construcții marcate cu bulină roșie), 28 sunt incluse în clasa a II-a, 26 de clădiri sunt în clasa a III-a, iar alte două imobile se află în clasa a IV-a de risc seismic.

CE ÎNSEAMNĂ CLASELE DE RISC SEISMIC?

Potrivit șefului IPC, Ștefan Taran, clădirile din clasa I de risc seismic, adică cele marcate cu bulină roșie, se pot prăbuși în orice moment, chiar și de la trepidațiile provocate de mașinile mari. „Cele aflate în clasa I pot cădea fără să se producă un seism puternic. Este important ca proprietarii să înțeleagă acest lucru și să accepte reabilitarea lor. La cele încadrate în clasa a II-a, pericolul de prăbușire este mai mic, ar putea cădea abia la un seism de cel puțin 6,5 grade pe scara Richter, însă la cutremurele mai mici ne putem aștepta la degradări structurale majore, cum ar fi prăbușirea pereților sau a scărilor. La cele de clasa a III-a există pericolul unor avarii minore, iar la cele de gradul IV pericolul de avarie este extrem de mic. Numai în urma unor expertize tehnice în care sunt evaluate, printre altele, vechimea și structura clădirii, în raport cu zona în care se află, clădirile pot fi încadrate de către experți”, a explicat Taran. El a mai spus că statul alocă anual fonduri pentru reabilitarea imobilelor cu bulină roșie, însă pentru acest lucru este necesar acordul tuturor proprietarilor care locuiesc în clădire. „De multe ori s-a întâmplat să facem demersuri pentru recondiționarea unei clădiri șubrede și să ne blocăm fix în momentul în care trebuia să obținem acordul proprietarilor. Mulți sunt reticenți pentru că nu au unde să se mute provizoriu, în perioada în care se desfășoară lucrările de consolidare. Totuși, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice elaborează un proiect de lege prin care imobilele să poată fi reabilitate cu acordul majorității proprietarilor, nu al tuturor. În acest caz, se ia în calcul posibilitatea ca lucrările de consolidare să se desfășoare fără ca oamenii să fie evacuați, lucru care ne-ar ajuta foarte mult”, a mai declarat Ștefan Taran.

UNDE SE AFLĂ CLĂDIRILE CARE RISCĂ SĂ SE PRĂBUȘEASCĂ

Dintre cele cinci clădiri cu bulină roșie din municipiul Constanța, trei se află în zona peninsulară. Este vorba despre imobilele aflate în str. Traian nr. 25 - 27, str. Nicolae Titulescu nr. 13 și str. Callatis nr. 31. Starea celor trei clădiri este extrem de proastă, lucru ce se poate vedea de la distanță. De altfel, din cauza stării precare în care se află imobilul de pe strada N. Titulescu, Primăria a fost obligată să îi evacueze pe agenții economici care își desfășurau activitatea la parterul clădirii. Celelalte două clădiri cu bulină roșie se află pe str. Mercur nr. 10 (zona Piața Griviței) și str. General Manu nr. 32. În imobilul din str. Mercur nu poate intra nimeni, pentru că toate căile de acces (geamuri și uși) sunt zidite. În schimb, clădirea din str. General Manu este locuită și acum, deși unul dintre proprietari ne-a declarat că imobilul este foarte șubred, din cauza apei infiltrate în fundație în urmă cu mulți ani, de la o țeavă avariată a RADET.

ȘCOLI, GRĂDINIȚE ȘI CENTRE DE PLASAMENT, ÎN „LISTA NEAGRĂ”

Printre clădirile încadrate în clasele a II-a, a III-a și a IV-a de risc seismic se numără cele în care funcționează mai multe școli, licee, grădinițe și centre de plasament. De exemplu, construcția în care se află Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” și cea în care este Colegiul Național Pedagogic „Constantin Brătescu” se numără printre imobilele aflate în clasa a II-a de risc seismic. De asemenea, mai multe clădiri și anexe ce aparțin de Colegiul Tehnic de Marină „Alexandru Ioan Cuza”, Colegiul Tehnic „Tomis” și Grupul Școlar „C.A. Rosetti” se află printre construcțiile încadrate în clasa a III-a de risc la cutremur. În total, 29 de asemenea imobile ce aparțin unităților de învățământ, cărora li se adaugă alte nouă construcții în care funcționează centre de plasament, se află pe „lista neagră”. Potrivit șefului IPC Constanța, aceste imobile nu pot fi incluse în programele de reabilitare derulate de stat pentru că nu se află în clasa I de risc seismic. „Noi pregătim acum o listă și, dacă se va aproba noua lege privind măsurile de reducere a riscului de avarii la cutremur, vom face demersuri pentru a obține bani de la Guvern”, a spus Taran.

IATĂ LISTA COMPLETĂ A CLĂDIRILOR CU RISC SEISMIC:

Clasa de risc seismic I: str. Traian nr. 25-27, str. Nicolae Titulescu nr. 13, str. Callatis nr. 31, str. Mercur nr. 10, str. General Manu nr. 32.

Clasa de risc seismic II: str. Cuza Vodă nr. 37, b-dul Tomis nr. 13, str. I.G. Duca nr. 32, str. Ștefan cel Mare nr. 6 (Colegiul Național „Mircea cel Bătrân”), str. Răscoalei din 1907 nr. 42 (Colegiul Național Pedagogic „Constantin Brătescu”), str. Răscoalei din 1907 nr. 42 (Grădinița cu program normal de aplicație Constanța), str. Sulmona nr. 19A (Grădinița cu program normal nr. 16), str. Alba Iulia nr. 5 (Grădinița cu program prelungit nr. 2), str. Școlii nr. 1 (Grădinița cu program normal nr. 22), str. Port nr. 2 (Grădinița 56 cu program prelungit „Vaporașul Magic”), str. Călărași nr. 11 (Școala nr. 11 „Constantin Angelescu”), str. Mihai Viteazul nr. 56 (Grădinița cu program normal „Cip și Dale”), str. Mihu Copilu nr. 1 (Școala cu nr. 20 „Marin Sorescu”), str. Nicolae Iorga nr. 14 (Școala nr. 4 Constanța), str. Nicolae Iorga nr. 16 (Școala nr. 5 „Nicolae Iorga”), str. Pandurului nr. 120 (Centrul de servicii comunitare „Cristina”), str. Aluniș nr. 4 (Centrul de primire minori în regim de urgență), str. Semănătorului nr. 8 (Centrul de plasament copii „Ovidiu”), str. Labirint nr. 76 (Biroul DGASPC), str. Vântului nr. 7, b-dul 1 Mai nr. 42, str. I.G. Duca nr. 26 (corp A și B), str. Revoluției nr. 39, str. Nicolae Iorga nr. 73, str. Miron Costin nr. 78, str. Mercur nr. 8, str. Ion Corvin nr. 59 (corp A și B), str. Nicolae Titulescu nr. 19 (corp A și B).

Clasa de risc seismic III: str. Delfinului nr. 2, Aleea Pelicanului nr. 8 (internatul și cantina Grupului Școlar „Dimitrie Leonida”), b-dul 1 Mai nr. 44 (Sala de festivități și internatul Grupului Școlar „C.A. Rosetti”), b-dul 1 Mai nr. 101 (Colegiul Tehnic de Marină „Al. Ioan Cuza”), b-dul Tomis nr. 153 (atelierul de mecanică, internatul și Școala Profesională a Colegiului Tehnic „Tomis”), str. Vifor Haiducul nr. 34 (internatul și Școala Profesională a Grupului Școlar „Gheorghe Duca”), str. Nicolae Iorga nr. 87 (cantina Grupului Școlar „George Emil Palade”), str. Cișmelei nr. 13 (Școala nr. 29 „Mihai Viteazul”), Aleea Fragilor nr. 1 (Școala nr. 36 „Dimitrie Știubei”), str. Unirii nr. 22 (Școala „Ferdinand”), str. Străjerului nr. 50 (Școala „Ion Creangă”), b-dul I. C. Brătianu nr. 141 (Școala nr. 30), str. Decebal nr. 22 (sediul DGASPC), str. Ciprian Porumbescu nr. 2A (birouri DGASPC), str. Dorobanți nr. 31 (adăpost de noapte), str. Spiru Haret nr. 89 (Centrul de plasament copii „Antonio” - internat și căsuțe), Aleea Grădiniței nr. 5 (Centrul de Servicii Comunitare), str. Decebal nr. 13 (adăpost de zi și noapte copii), str. Nicu Mandai nr. 15 (Centrul de plasament „Traian”).

Clasa de risc seismic IV: str. General Manu nr. 49 și b-dul I.C. Brătianu nr. 141 (Școala nr. 30).



12