Cine a mers la scrutinul din 2012 pentru alegerea primarilor și consilierilor locali s-a gândit, probabil, că persoanele care vor ajunge în fruntea primăriilor din toată țara vor rămâne în funcție timp de patru ani. Este și normal, din moment ce istoria postdecembristă ne-a dovedit că un lider de administrație locală nu poate fi dat jos cu ușurință. Numai în județul Constanța există primari care au rămas în funcție chiar și 16 sau 20 de ani, reprezentând adevărate exemple de stabilitate în administrație. Totuși, în ultimii ani, socoteala de acasă nu s-a mai potrivit cu cea din târg, iar cea de la alegeri nu a mai fost aceeași cu cea din timpul mandatului. Așa se face că, în ultimii patru ani, foarte mulți primari constănțeni au plecat din funcție din diverse motive. Unii au demisionat, alții au primit pedepse cu închisoarea, s-au îmbolnăvit grav sau au fost declarați incompatibili. Cert este că nu mai puțin de 12 primari, din cei 70 aleși în 2012, au rămas fără mandat. Lor li se alătură încă doi edili care, în prezent, sunt suspendați din funcție. În total, cinci orașe și nouă comune au rămas fără primarii aleși în 2012. Practic, o cincime din administrațiile locale nu mai au lideri, situație fără precedent în istoria postdecembristă a județului Constanța
SCHIMBĂRI MASIVE ÎN ORAȘE... De departe, cea mai importantă schimbare de acest gen în administrația locală o reprezintă plecarea lui Radu Mazăre de la Primăria Constanța. După 15 ani în fruntea municipiului reședință de județ, Mazăre a decis să demisioneze din funcția de primar. În locul său, Consiliul Local l-a desemnat drept edil interimar pe Decebal Făgădău. Constanța nu este singurul oraș aflat în această situație. Edilii din Năvodari și Cernavodă, Nicolae Matei, respectiv Gheorghe Hânsă, și-au pierdut mandatul după ce au fost condamnați la închisoare cu executare. Deși Agenția Națională de Integritate a pornit o adevărată vânătoare de vrăjitoare împotriva edililor, singurul primar din județ care a fost demis după ce a fost declarat incompatibil este cel din Negru Vodă, Ion Nicolin. Pe de altă parte, edilul din Techirghiol, Adrian Stan, este suspendat. El a fost condamnat, în primă instanță, la închisoare cu suspendare, pentru luare de mită. În prezent, el este arestat la domiciliu.
...ȘI ÎN COMUNE Într-o situație asemănătoare cu cea a lui Stan se află și primarul din comuna Seimeni, Lucian Blaj. El este suspendat, fiind arestat la domiciliu. Alți patru primari de comune au fost demiși, în toamna lui 2015, ca urmare a faptului că au fost condamnați la închisoare cu suspendare. Este vorba despre edilii din: Tuzla - Constantin Micu, Mircea Vodă - Dumitru Dedu, Castelu - Nicolae Anghel și Oltina - Gheorghe Chirciu. Deși cu toții au atacat deciziile prin care și-au pierdut mandatul, niciunul nu a revenit în funcție. De asemenea, trei primari au demisionat din funcție. Este vorba despre foștii edili din Rasova (Mihalache Neamțu), Lipnița (Florin Onescu) și Peștera (Valentin Vrabie). Dacă Neamțu și Onescu au spus că nu mai vor să audă de administrație, Vrabie a renunțat la mandat ca să se înscrie în cursa electorală pentru Primăria Medgidia. Ultimul primar pe care îl menționăm în această categorie este cel ales în comuna Ion Corvin, Dumitru Nedea. Grav bolnav, Nedea nu a putut să își îndeplinească atribuțiile, așa că mandatul său a încetat. În decembrie 2015, el a murit după o lungă suferință. După aceste evenimente, ne putem aștepta la mari schimbări în primăriile constănțene, după alegerile din iunie. O mulțime de oameni noi care vin cu idei noi. Sperăm, totuși, ca obiceiurile să nu fie cele vechi. În același timp, trebuie să învățăm să nu ne mai așteptăm ca lucrurile să nu se schimbe.