Exclusiv! Morminte vechi de peste 1.500 de ani, descoperite la Constanța

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Exclusiv! Morminte vechi de peste 1.500 de ani, descoperite la Constanța

Cultură 04 August 2016 / 12:51 6472 accesări

Constanța de astăzi este clădită pe vestigii milenare. Ori de câte ori este răscolit, pământul anticului Tomis oferă câte o surpriză, fie că este o amforă, un basorelief, un zid de piatră sau un mormânt. Toate aceste descoperiri constituie piese dintr-un imens puzzle: istoria Dobrogei. Noi piese din acest puzzle, peste 20 de morminte din perioada romană târzie, au fost descoperite de către o echipă de specialiști de la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC) care efectuează, în această perioadă, săpături de descărcare de sarcină arheologică pe un teren situat în zona Casei de Cultură a Sindicatelor, pe strada Avram Iancu. Sunt morminte creștine, cu ofrande sărăcăcioase (vase din sticlă sau mărgele, în cazul copiilor), cu câte doi și chiar patru defuncți.

Pe o suprafață de aproximativ 150 mp, arheologii tomitani au identificat, de la mijlocul lunii iulie până în prezent, peste 20 de morminte. „Sunt morminte specifice epocii romane târzii, cu camere de acces și așa-numitele firide longitudinale. Altfel spus, o catacombă săpată sub pământ în care erau depuși defuncții”, a precizat șeful secției Arheologie Preventivă a MINAC, arheologul Constantin Băjenaru. Descoperirea nu constituie o surpriză pentru arheologi deoarece, în antichitate, în această zonă se întindeau câmpurile funerare ale Tomisului, săpăturile din anii '70 - '80 scoțând la suprafață o mulțime de morminte din perioada romană târzie, secolele IV-V.

În mormintele celor trecuți în lumea umbrelor, în urmă cu peste 1.500 de ani, au fost descoperite vase de sticlă - unguentarii, dar și flacoane mici din sticlă -, semn că defuncții erau oameni simpli și nu proveneau din rândurile aristocrației, așa cum erau contemporanii lor pentru care a fost realizat faimosul cavou pictat. De asemenea, în mormintele de copii, arheologii au găsit și mărgele minuscule din sticlă. Judecând după orientarea clasică, est-vest, se pare că osemintele aparțin unor creștini. În aceste morminte erau depuse câte doi și chiar patru defuncți. „Creșterea populației, sărăcirea ei și lipsa loturilor funerare determinau utilizarea ca loc de veci, cum se spune acum, a unui spațiu foarte restrâns”, a spus specialistul MINAC.

Accesul în firidele mortuare săpate în pământul reavăn era blocat, în proporție de 90%, cu materiale folosite la construcții anterioare, probabil din secolele I, II sau III: cărămizi, țigle, blocuri de piatră, blocuri de marmură. „Una dintre cărămizi are și o ștampilă mai rară pe care epigrafiștii o vor descifra”, a mai spus Constantin Băjenaru.

NECROPOLA TOMISULUI ȘI OBORUL CONSTANȚEI

Cercetările arheologice sunt îngreunate și de faptul că în această zonă a fost acum 70 - 80 de ani oborul Constanței, descoperindu-se și câteva elemente din acea perioadă: ghizdul din cărămizi al unei fântâni și beciuri. „Mai interesant este că peste această necropolă am găsit elementele unui edificiu din secolul al VI-lea, care se păstrează foarte prost”, a mai spus Băjenaru.

„Toate aceste săpături reprezintă piese dintr-un puzzle. Se cartează și, după analize aprofundate, alte izvoare istorice pot oferi o imagine de ansamblu a necropolei tomitane, care este una dintre cele mai mari, comparabilă cu faimoasa necropolă de la Histria”, a conchis specialistul MINAC, dr. Constantin Băjenaru.

În antichitate, necropolele Tomisului acopereau o zonă extinsă: Abator, gara actuală, Casa de Cultură, bulevardul Lăpuşneanu şi zona Dacia până la intrarea în staţiunea Mamaia. Echipa care efectuează cercetările de pe strada Avram Iancu este formată din arheologii Gabriel Custurea, responsabilul științific al șantierului, șeful secției Arheologie Preventivă, Constantin Băjenaru, Constantin Șova, Radu Petcu, Dan Vasilescu și Cătălin Nopcea. Săpăturile urmează se încheie la începutul săptămânii viitoare.

Citește și:

12 morminte din epoca romană, descoperite la Constanţa

Necropolele de sub oraşul Constanţa continuă să provoace imaginaţia

O nouă descoperire arheologică incredibilă la Mangalia

O nouă descoperire arheologică senzațională

Un turn de apărare în formă de potcoavă, descoperit la Capidava

Mărturii ale trecutului, descoperite în Peninsulă



12