Singurul ansamblu coral canonizat, 89 ani de existenţă, mii de reprezentaţii, un stil special de a ajunge la sufletele oamenilor - este fenomenul intitulat Corul Armatei Roşii. Ajuns în atenţia marelui public într-un mod nedorit, după tragedia aviatică de anul trecut, fostul ansamblu coral Alexandrov a renăscut din propria cenuşă, precum Pasărea Phoenix, şi revine în România, la Constanţa, pe 19 noiembrie, la Casa de Cultură a Sindicatelor, cu una dintre cele mai senzaţionale experienţe pe care le puteţi avea într-o sală de spectacol, „The Great Revival”.
Despre cum a reuşit Corul Armatei Roşii să devină, practic, un fenomen în domeniu, vă povestesc în rândurile următoare. Nu este un concept unic în lume, însă este, cu siguranţă, primul cor înfiinţat special, de acest tip. Câştigarea Marelui Premiu la Expoziția Mondială de la Paris din 1937 marchează primul succes internaţional al corului. În acel moment, grupul era compus din 274 de persoane (interpreți în cor, dansatori, membri ai orchestrei). Publicul internaţional a fost fascinat de aptitudinile lor interpretative. De atunci şi până în prezent, Ansamblul Alexandrov este una dintre cele mai cunoscute cărți de vizită ale Rusiei.
Anul 1928 este anul în care Ansamblul Alexandrov devine mai mult decât visul iniţiatorilor săi. Marele Cor al Armatei Roşii a avut la bază trei mari nume – regizorul teatral Felix Danilovich, producătorul P. Ilyin şi directorul muzical Alexandrovich Alexandrov, ultimul fiind şi cel care dă numele grupului de astăzi. Selecţia şi prelucrarea muzicală a cântecelor şi învăţarea acestora alături de soliştii grupului îi reveneau lui Alexandrov.
APROAPE UN SECOL DE EXISTENŢĂ
Primul concert a avut loc pe 12 octombrie 1928. Formula iniţială a ansamblului număra opt cântăreţi, doi dansatori, un acordeonist şi un cititor, pentru ca, în 1937, să ajungă la 274 de persoane.
Ansamblul Alexandrov este un colectiv militar în sensul complet al cuvântului. În timpul Marelui Război Patriotic, artiștii trupei au susţinut spectacole în armată de peste 1.500 de ori. Corul a cântat în Afganistan, Iugoslavia, Transnistria, Tadjikistan, Republica Cecenia şi alte locuri la fel de periculoase. În 2008, au fost aniversați 80 de ani de existență ai Ansamblului printr-un turneu pe întreg teritoriul fostei Uniuni Sovietice și în aproape 60 de țări din Europa, Asia, Africa și America.
În 2004, la invitaţia lui Papa Ioan Paul al II-lea, un admirator ardent, ansamblul muzical militar a cântat la Vatican în cinstea zilei de naștere a acestuia. După moartea pontifului, a început procesul de canonizare a ansamblului, care s-a concretizat în primăvara anului 2014. Astfel, în analele corului Alexandrov apare această realizare absolut unică în lume.
O TRAGEDIE CUMPLITĂ, DE CRĂCIUN ŞI REÎNVIEREA
Ziua de 26 decembrie 2016 va scrie în istoria ansamblului o pagină neagră. Accidentul aviatic în care au murit 64 de membri ai corului a însemnat o pierdere imensă pentru cultura rusă, dar și pentru întreaga lume. După accident, cei rămași au fost luați cu asalt de mii de interpreți consacrați care au vrut să contribuie la reîntregirea corului (mulți dintre ei renunțând la cariere solo promițătoare). Două luni au durat preselecțiile ținute de Ministerul rus al Apărării.
Și astfel, în februarie 2017, la Moscova, Corul Armatei Roşii a renăscut și a susţinut primul său spectacol după tragedia aviatică din ziua de Crăciun. Membri vechi şi noi, în uniforme, s-au adunat la Teatrul Armatei Ruse din Moscova, prezentând cele mai cunoscute cântece populare ruseşti în faţa unui public format în cea mai mare parte din militari. "Ansamblul Alexandrov a sprijinit şi inspirat oamenii în perioade dificile, critice, iar astăzi ei înşişi au nevoie de sprijin", a afirmat adjunctul ministrului rus al Apărării înainte de spectacol.
IOSIF KOBZON, PRIM SOLIST AL CORULUI, DENUMIT ŞI „SINATRA AL RUSIEI” - DECLARAŢII ÎN EXCLUSIVITATE PENTRU TELEGRAF: “Asta e viața de artist, trebuie să călătorești ca să cânți pe scenă. Sigur, a existat o frică după cele întâmplate - am zburat pe 23 februarie din nou la Soci, la locul tragediei. Ministerul Apărării ne-a asigurat consiliere psihologică și Corul își face datoria destoinic. Viaţa este impredictibilă, fie că zbori, fie că ești la volanul mașinii. Chiar dacă tu ești atent, un alt șofer, dintr-o altă mașină, poate să nu fie. Încerc să fiu o fire pozitivă, deși mă simt singur. Realizez că într-o fracțiune de secundă mi-am pierdut prieteni, mai bine zis, o parte din familie”, a declarat, Iosif Kobzon.
“Cei mai mulți din colegii mei sunt înmormântați în cimitirul Armatei. În sala de repetiție arde mereu o lumânare pentru ei. Cei mai afectați au fost dansatorii, în momentul tragediei rămăseseră doar patru băieți din corpul de balet. Încă se fac preselecții pentru a ocupa locurile fetelor”, a adăugat prim solistul legendarului cor.
Povestea celui mai mare și mai faimos ansamblu coral din istoria Rusiei nu se va opri însă aici. De la jumătatea anilor ’30 încoace, de când renumele său a depăşit graniţele Uniunii Sovietice, corul a numărat în permanență aproape 300 de membri. La spectacolele din România, Constanţa, Bucureşti şi Iaşi, pe scenă vor urca 120 de membri (solişti, interpreţi, dansatori) care promit una dintre cele mai senzaţionale experienţe pe care le puteţi avea într-o sală de spectacol.
Evenimentul „The Great Revival” începe la ora 20.00, însă organizatorii vor deschide uşile de la ora 19.00. Biletele sunt disponibile la prețurile de 150 și 200 lei, în funcție de distanța față de scenă. Pot fi achiziționate online, pe Eventim.ro, Bilete.ro, Bilet.ro, Myticket.ro sau de la casele de bilete ale Casei de Cultură a Sindicatelor din Constanța.