EXCLUSIV! Psihiatria din Constanța, victimă a unui scandal fabricat?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
„A devenit patologic tot ce se întâmplă în societatea românească“

EXCLUSIV! Psihiatria din Constanța, victimă a unui scandal fabricat?

Sănătate 02 Iunie 2016 / 07:10 9584 accesări

Șeful Secției Clinice, dr. Diana Cîrjaliu, a explicat pentru ”Telegraf”: „Acuzațiile sunt de noaptea minții. Este revoltător pentru noi, care suntem singura secție de psihiatrie din județ“

Șeful Secției Clinice, dr. Diana Cîrjaliu, a explicat pentru ”Telegraf”: „Acuzațiile sunt de noaptea minții. Este revoltător pentru noi, care suntem singura secție de psihiatrie din județ“

Un nou scandal este lansat în sistemul sanitar din România! Marți, 31 mai, polițiștii au ridicat mai multe documente din 20 de cabinete medicale din ţară într-un dosar în care sunt vizate 31 de unităţi spitaliceşti, existând suspiciuni, printre altele, că au fost falsificate consimţămintele unor presupuşi voluntari la testarea de medicamente. Dacă la Arad medicul psihiatru Delia Podea, cercetată în acest caz, a fost reţinută de către procurori, în țară situația este doar la nivel de analiză. Șeful Secției Clinice de Psihiatrie, dr. Diana Cîrjaliu, a explicat pentru ”Telegraf”, pas cu pas, tot ce presupune un asemenea studiu clinic desfășurat, de altfel, la nivel internațional, și mai ales când vine vorba despre bolnavi diagnosticați cu schizofrenie cronică cu simptome negative, ei fiind bolnavii-țintă în studiu.

Un nou scandal este lansat în sistemul sanitar din România! Marți, 31 mai, polițiștii au ridicat mai multe documente din 20 de cabinete medicale din ţară într-un dosar în care sunt vizate 31 de unităţi spitaliceşti, existând suspiciuni, printre altele, că au fost falsificate consimţămintele unor presupuşi voluntari la testarea de medicamente. Totul ar fi pornit de la un studiu clinic desfășurat la Arad. De altfel, Delia Podea, medicul psihiatru de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Arad, a fost reţinută de către procurori pentru 24 de ore pentru „luare de mită, fals şi abuz în serviciu“, au confirmat reprezentanţii Biroului de presă al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru Mediafax. Un alt județ vizat unde s-a desfășurat respectivul studiu este și Sibiu. Directorul medical al Spitalului de Psihiatrie din Sibiu, dr. Ciprian Băcilă, a venit însă cu explicații. El a declarat că studiile clinice de aici se desfăşoară cât se poate de legal, lucru ce poate fi demonstrat cu documente. Reacții au venit și de la Constanța, și Secția Clinică de Psihiatrie de la Palazu Mare, exterioară a Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) ”Sf. Apostol Andrei” Constanța, fiind vizată în acest caz. Șeful Secției Clinice, dr. Diana Cîrjaliu, a explicat pentru ”Telegraf”, pas cu pas, tot ce presupune un asemenea studiu clinic desfășurat la nivel internațional, și mai ales când vine vorba despre bolnavi diagnosticați cu schizofrenie, studiul incriminat având țintă bolnavii cu schizofrenie cronică cu simptome negative. Adică, explică doctorul, este vorba despre acei bolnavi care ”nu mai mănâncă, dacă au mâncarea în frigider nu și-o scot; sunt oameni care nu mai ies din casă”. ”Când vede familia că bolnavului i-au crescut unghiile nepermis de mult, s-au încarnat, i-au crescut părul până la brâu și barba, nu se mai spală și stă în același trening iarnă, vară, zi, noapte, sau mai face 20 de pași prin casă și fumează, și iar se așază, și tot așa, îl duce până la urmă la psihiatru”, a adăugat psihiatrul constănțean. Și cum pentru această afecțiune nu sunt tratamente eficiente, la nivel mondial se caută soluții terapeutice. Oamenii de știință sunt la un pas să descopere un tratament care să-i ajute pe acești bolnavi. Și pentru atingerea acestui obiectiv sunt necesare unele studii clinice. Cum și cine este inclus în aceste studii? Care sunt criteriile, cum se face selecția pacienților, a unităților medicale? Medicii psihiatri au explicat că totul se face cu o rigurozitate cum rar vezi.

NU SUNT POSIBILE FALSURI

În opinia medicului psihiatru constănțean Diana Cîrjaliu, protocolul de studiu nu permite sub nicio formă falsuri. ”După părerea mea, toate acuzele aduse sunt implauzibile. Este un studiu clinic de fază 2 b; înseamnă că este un studiu în care s-a depășit faza de moleculă de laborator. Studiile de fază 2 b se fac pe oameni. Întâi s-a făcut studiul „dublu orb“: placebo vs. moleculă. Nici noi nu știam care este pacientul pe placebo și care pe moleculă. Toate se fac așa”, spune dr. Cîrjaliu. Tot ea a explicat că, ”în faza a doua, cei care treceau de prima etapă, și erau bine, staționar, intrau toți pe o moleculă; unul cu o doză mai mică, unul cu o doză mai mare, pentru a vedea care doză este mai bună”.

„NU POȚI INVENTA UN PACIENT SCHIZOFRENIC PESTE NOAPTE

Cât despre acuza că bolnavii ar fi închipuiți, medicul a explicat că ”o schizofrenie cronică nu poate fi inventată peste noapte”. ”Schizofrenia debutează pe la 18 - 20 de ani. Până când devine cronică, cu simptome negative, trec 10, 15 ani, 20 chiar și 30 de ani, timp în care acești pacienți au avut o groază de internări. Boala cronică poate fi documentată foarte simplu, sunt multe internări, plus prezentări lunare în policlinică pentru tratament. 100% dintre acești pacienți nu sunt fantomă”, asigură dr. Cîrjaliu. Asta cel puțin la Constanța. În plus, explică medicul psihiatru, pentru recrutarea pacienților este nevoie în primul rând de consimțământ. ”Broșura de consințământ informat pentru acest studiu a avut vreo 15 pagini. Au fost oferite detalii - în ce constă studiul, care sunt etapele. După ce discuți cu bolnavul mai multe zile la rând, el se sfătuiește cu familia; toți trebuie să facă asta pentru că este nevoie de sprijinul familiei, pentru că pe pacientul schizofrenic nu te poți baza”, a adăugat medicul, care a precizat că asemenea studii impun o rigurozitate mai ceva ca la armată. ”La acest studiu trebuia să ajungi la ora 7.00. Totul se făcea pe minute. Bolnavul ajungea la noi fără să mănânce. I se lua proba de sânge necesară, în eprubetele lor, cu sigiliu; după circa 15 minute avea voie să mânânce, i se făcea EKG după, și tot așa. Nu poți să falsifici un rezultat EKG. Totul era pe minute. Plus că trebuia să vină în ziua fixă anunțată”, a spus dr. Cîrjaliu.

LA CONSTANȚA AU FOST INIȚIAL RECRUTAȚI 18 PACIENȚI, DAR LA FINALUL STUDIULUI A AJUNS UNUL SINGUR!

TESTE ADN!

Și pentru a întări afirmația potrivit căreia un pacient cu schizofrenie nu poate fi inventat, ea a spus că analizele impuse au fost ”extraordinar de complexe, pentru a se vedea starea de sănătate, pentru că în asemenea studii există și criterii de excludere”. Extrem de important este că pacienții au avut făcut inclusiv testul ADN. ”Până spre final au rămas în studiu 2 pacienți, iar ca în final să se ajungă la unul singur. De exemplu, au fost pacienți care, după o săptămână - două, în timpul studiului, nu s-au simțit bine. De asemenea, au fost pacienți care și-au retras consimțământul după o săptămână. În dosarele pe care le-au ridicat polițiștii ieri (31 mai - n.r.) se poate vedea acest lucru, este trecut tot, ora, minutul”, a adăugat dr. Cîrjaliu.

„EXPERIMENTELE SUNT CÂT SE POATE DE LEGALE, SE FAC ÎN TOATĂ LUMEA, SUNT REGLEMENTATE DE TOATE ORGANISMELE INTERNAȚIONALE”

Studiul de la Constanța a început la sfârșitul lui iunie 2015 și s-a terminat în aprilie 2016, dar cu un an înainte au avut loc fel și fel de pregătiri. Selecția pacienților a fost făcută dintre cei care sunt în evidența Secției Clinice de Psihiatrie, a cabinetelor de psihiatrie, toți însă care să îndeplinească unele condiții. După acest studiu, s-ar părea că sunt speranțe că noul tratament va avea rezultate favorabile în schizofrenia cronică cu simptome negative.

RECLAMAȚIA, FĂCUTĂ DE UN SCHIZOFREN?

Dr. Diana Cîrjaliu este convinsă că „reclamația a fost făcută de un schizofren sau vreo rudă de-a lui. ”Nu ai cum să falsifici sângele. Existând o testare ADN se vede că nu mai este acel pacient. Analiza nu se face aici. Ea s-a trimis în cutii cu gheață, printr-un serviciu de curierat, direct în Marea Britanie, în aceeași zi”, explică medicul-șef. Cât privește acuzele potrivit cărora medicamentele din studiu nu erau luate și erau aruncate, ea a spus că la fiecare vizită de studiu se prelevează probe de sânge, se vede concentrația plasmatică a medicamentului. Așa că este exclus ca pacientul să nu fi luat medicația, pentru că se vede imediat că nu are substanța respectivă în sânge. ”Acuzațiile sunt de noaptea minții. Este revoltător pentru noi, care suntem singura secție de psihiatrie din județ. Ce să facem, să nu ne mai băgăm în studii? Ne vindecăm cu cremă de gălbenele? Nu putem sta fără studii. Avem nevoie de tratamente moderne, trăim într-un alt secol. Când ne îmbolnăvim căutăm un medicament bun, îl vrem pe cel mai bun. Studiul este singurul mod prin care poate să avanseze terapia medicamentoasă. Și, în plus, schizofrenia este cea mai gravă boală psihică”, spune medicul-șef.

SE LEZEAZĂ ÎNCREDEREA ÎN MEDICI

Dr. Cîrjaliu este de părere că tot „răul produs prin această metodă de cercetare este foarte mare”: ”lezează încă o dată încrederea în medici”. ”Cea mai recentă temere a mea cred că frizează paranoicul; e că toată mizeria asta până la urmă este orchestrată de cineva, este cineva care vrea să distrugă țara asta. A devenit patologic tot ce se întâmplă în societatea românească: percheziții, arestări, DNA, SRI, e patologic! Am ajuns să regret telejurnalul ăla unic. Ne așteptăm ca din zi în zi să fim săltați”, a adăugat medicul psihiatru.

LA ARAD...

Aproximativ 60 de persoane, pacienţi şi rudele ale acestora, au fost audiate, miercuri, 1 iunie, la Arad, în cazul medicului psihiatru Delia Podea. Audierile maraton au avut loc la Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad sub coordonarea a 6 procurori veniţi din Bucureşti. Rudele bolnavilor au declarat, la intrarea sau la ieşirea din clădirea Parchetului, că abia acum înţeleg de ce pacienţii se comportau mai ciudat în urma medicamentelor primite. Oamenii spun că unii pacienţi aveau stări de rău, ameţeală, dar mai ales o agitaţie inexplicabilă pentru un om aflat sub tratament medical menit să-l calmeze. Mai multe rude ale pacienţilor au declarat că nu li s-a cerut acordul pentru testarea unor medicamente. ”Când a venit acasă mama, mi-am dat seama că avea un comportament diferit faţă de cum era înainte. Înainte era mai calmă, la noi nu se înjură în familie, mama a început să înjure, este foarte agitată, manifestări pe care înainte nu le-a avut până i s-a schimbat tratamentul. Pe mine nimeni nu m-a întrebat dacă sunt de acord să i se schimbe medicamentele. Eu nu am semnat, doar mama, dar mama avea probleme. (...) Nu pot să cred ca mama mea a fost folosită aşa. Dacă nu se rezolvă, vreau să apelez la un avocat”, a declarat o femeie. La rândul său, un bărbat a declarat că o rudă de-a sa a primit tratament la Arad şi se simţea tot mai rău, iar apoi a fost internată la Spitalul de la Mocrea. ”Ştiam că primeşte medicamente, şi ceva noi. Era cu mult mai agitată la externare, i-a schimbat tratamentul”, a spus acesta.



12