Exclusiv! S-a stins Gabriela Danovski

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Exclusiv! S-a stins Gabriela Danovski

Cultură 22 Iunie 2016 / 17:09 4687 accesări

Soția maestrului Oleg Danovski s-a stins din viață, miercuri dimineață. Ani la rândul, Gabriela Danovski a fost mâna dreaptă a „dirijorului de lebede” de la cărui trecere în eternitate se împlinesc, pe 21 octombrie, 20 de ani.

Cei care doresc să-i aducă un omagiu sunt așteptați la Casa Albastră, acolo unde este depus sicriul cu trupul neînsuflețit. Înmormântarea va avea loc vineri.

Danovski este un nume de referință pentru baletul național, iar pentru Constanța acest nume are rezonanțe speciale, deoarece aici, pe tărâmul dintre Dunăre și Marea Neagră, visul lui Danovski de a pune bazele avea unui ansamblul de balet a devenit realitate. Dorința sa arzătoare avea să prindă contur în anul 1978 atunci când, la Constanța, lua ființă - în cadrul Teatrului Fantasio, condus la acea vreme de dirijorul și compozitorul Aurel Manolache -, Ansamblul de Balet Clasic și Contemporan, sub bagheta coregrafică maestrului Oleg Danovski. Ansamblul era format din tineri absolvenți ai liceelor de coregrafie din Cluj și București. În scurt timp, faima sa avea să depășească granițele țării, grație spectacolelor de înaltă ținută artistică și turneelor organizate peste hotare. Turneul inițiat de Danovski și de impresarul Landgraff dăinuie și în zilele noastre, balerinii teatrului care-i poartă numele ducând mai departe faima baletului fondat de maestrul coregraf.

La Constanța, maestrul Oleg Danovski a montat, printre multe altele, trilogia ceaikovskiană „Lacul lebedelor”, „Frumoasa din pădurea adormită” și „Spărgătorul de nuci”. Printre spectacolele sale de referință se numără și „Mandarinul miraculos”, pentru care, în 1981, a primit Premiul internaţional „Bela Bartok”. În 1990, prin hotărârea ministrului Culturii, Andrei Pleşu, faimoasa instituţie constănţeană fondată de Oleg Danovski și-a câştigat în sfârşit autonomia devenind Teatrul de Balet Clasic şi Contemporan „Oleg Danovski”.

În tot acest timp, soția sa, Gabriela Danovski, i-a stat alături. La moartea sa a preluat, pentru o perioadă, conducerea teatrului de balet constănțean, devenind, alături de fiul său, Oleg Danovski Jr., proprietari ai drepturilor de autor ale baletelor montate de cel supranumit „dirijorul de lebede”.

În 2011, spectacolul „Mandarinul miraculos” în coregrafia lui Oleg Danovski, a fost reluat la Teatrul de Balet din Sibiu. De acest lucru s-au ocupat Oleg Danovski Jr., ajutat de Stela Cocârlea, care a avut privilegiul de a face parte din primul ansamblu de balet înfiinţat de maestru la malul mării. Ultima creația a maestrului, considerată „cântecul său de lebedă”, este baletul „Crăiasa zăpezii”.

Taguri articol


12