Exclusiv! Se scumpește gigacaloria. Ce face Primăria în acest caz?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Vești proaste pentru constănțeni

Exclusiv! Se scumpește gigacaloria. Ce face Primăria în acest caz?

Administrație 22 Iulie 2016 / 20:40 3242 accesări

Prețul de distribuție și furnizare a energiei termice ar putea crește de la 411,82 lei la 430,55 lei/gigacalorie

Prețul de distribuție și furnizare a energiei termice ar putea crește de la 411,82 lei la 430,55 lei/gigacalorie

Populația ar putea plăti, în iarna 2016 - 2017, tot 250 de lei pentru o gigacalorie

Populația ar putea plăti, în iarna 2016 - 2017, tot 250 de lei pentru o gigacalorie

Inflaţia, creşterea preţurilor la utilităţi, dar şi a salariului minim pe economie au determinat autorităţile locale din Constanța să propună majorarea tarifului local pentru distribuirea și furnizarea energiei termice. Consiliul Local Municipal Constanța este nevoit, la cererea RADET, să adopte un proiect de hotărâre care cuprinde majorarea prețului gigacaloriei de la 411,82 lei la 430,55 lei. Directorul RADET Constanța, Liviu Popa, spune că ultima ajustare a prețului gigacaloriei impusă de Regie a fost în 2010, iar de atunci prețul a crescut doar la cererea CET. Pe de altă parte, primarul Decebal Făgădău îi liniștește pe constănțeni, spunând că va căuta soluții pentru menținerea prețului de facturare a energiei pentru populație la 250 de lei, în timpul sezonului rece.

Constănțenii care folosesc sistemul centralizat de înlcălzire primesc în plină vară, din partea autorităților publice locale, o veste care le-ar putea îngheța sângele în vene. Consiliul Local Municipal (CLM) Constanța este nevoit, la cererea RADET, să adopte un proiect de hotărâre care cuprinde majorarea prețului de distribuție și furnizare a energiei termice. Subiectul ar urma să fie abordat în viitoarea ședință a CLM, care va avea loc, cel mai probabil, la finele lunii iulie. Directorul SC RADET Constanța, Liviu Popa, a declarat că proiectul de hotărâre care va ajunge pe masa consilierilor locali cuprinde majorarea prețului gigacaloriei de la 411,82 lei la 430,55 lei, reprezentând o creștere de 4,5% a tarifului gigacaloriei. Popa a spus că această creștere are avizul Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare (ANRSC) de Utilităţi Publice. Șeful RADET a afirmat că mărirea de 18,73 lei va trebui ratificată și de CLM Constanța, care este obligat, conform legii, să ia la cunoștință decizia ANRSC. Creșterea de 4,5% a prețului de distribuție și facturare a energiei termice este justificată, spune conducerea RADET. „Ultima majorare cerută de RADET a avut loc în 2010, adică cu șase ani în urmă. În tot acest timp, s-au modificat substanțial costurile elementelor de preț. În principal, salariul minim a crescut de la 695 de lei, cât era în 2010, la 1.250 de lei, în 2016. Închipuiți-vă că RADET trebuie să plătească sute de salarii oamenilor care muncesc pentru distribuția, furnizarea și chiar producerea agentului termic. În plus, în cei șase ani care au trecut de la ultima majorare, prețurile principalelor utilități (apă, gaz și carburanți), materiilor prime și materialelor au crescut foarte mult din cauza inflației. Potrivit calculelor efectuate de specialiștii RADET, prețurile au crescut, în medie, cu 22%. În aceste condiții, a fost necesară actualizarea tarifului la gigacalorie, repet, cu avizul ANRSC, pentru a nu avea probleme financiare în viitor“, a punctat directorul RADET.

CE FACE PRIMĂRIA CONSTANȚA

Deși vestea că prețul gigacaloriei va fi majorat îi va speria foarte tare pe constănțeni, gândindu-se că la iarnă vor scoate mai mulți bani din buzunar pentru a se încălzi, conducerea administrației locale liniștește populația. „În momentul de față facem calcule și prognoze pentru a vedea care este suportabilitatea bugetului local, astfel încât în iarna 2016 - 2017 prețul gigacaloriei suportat de populație să fie la un nivel decent. Evident, ne dorim să păstrăm prețul de 250 de lei/gigacalorie pentru încălzire și apă caldă pentru toată perioada sezonului rece, dar trebuie să vedem dacă bugetul local poate susține această subvenție unitară“, a declarat primarul Constanței, Decebal Făgădău. Șeful autorității locale le spune constănțenilor să stea liniștiți, pentru că Primăria va găsi în cele din urmă o soluție privind menținerea prețului gigacaloriei la un nivel suportabil.

CINE E DE VINĂ ȘI CARE SUNT SOLUȚIILE?

Foarte puțini constănțeni știu care este vinovatul principal pentru prețul ridicat al gigacaloriei din municipiu. Cea mai mare parte din tariful unei gigacalorii este reprezentată de prețul impus de furnizorul de agent termic, Electrocentrale Constanța SA, cunoscut și sub numele de CET. „Practic, din noul preț care ar trebui aprobat de Consiliul Local, adică 430,55 lei/gigacalorie, doar 107,36 lei este partea RADET, restul de 300 de lei, adică peste 70%, este prețul cerut de CET pentru producție și transport“, a spus Popa. Una dintre soluțiile care ar putea duce la scăderea prețului gigacaloriei ar fi ca CET-ul să să treacă în administrarea Consiliului Local Constanța, care ar putea crea o singură societate din CET și RADET. Ideea nu este de ieri, de azi, fiind propusă chiar de fostul primar al Constanței Radu Mazăre. Din păcate, ea nu s-a concretizat până acum din cauza datoriilor istorice pe care le are CET și care se ridică la aproximativ 160 de milioane de lei. Întrebat în urmă cu câteva luni dacă preluarea CET se va realiza, Decebal Făgădău a spus că este sceptic în privința preluării CET. „Electrocentrale Constanța trebuie să fie transferat fără datorii, pentru a realiza un concept de furnizare a energiei termice. Nu putem să preluăm CET și să aruncăm sute de milioane de lei datorii în cârca constănțenilor”, a punctat primarul.

Citește și:

Atenție! Se scumpește căldura. Nu pe buzunarul constănțeanului!



12