Mai greu de îndurat decât moartea este să nu știi“, spun cei care s-au confruntat cu dispariția cuiva drag. Familia unui tânăr din Cernavodă, dispărut acum doi ani de acasă, vrea cu disperare să știe ce s-a întâmplat cu acest om drag. Suferise o dezamăgire în dragoste, era cam apatic dar, cei apropiați susțin că nu era genul de om care să se lase doborât cu una cu două. Cu toate acestea, a plecat într-o seară de acasă, spunând că iese în oraș. Și-a lăsat toate actele la domiciliu și de atunci nimeni nu l-a mai văzut sau auzit de el. Nici Poliția nu a aflat nimic. Poate l-ați văzut voi...?!
A plecat de acasă într-o seară de iunie 2016. Este tânăr și a anunțat că iese în oraș, după ce multă vreme stătuse în casă suferind după o dragoste pierdută. Nimic deosebit până aici. Numai că au trecut doi ani și Alexandru-Ștefan Ovezea, care, la acea vreme avea 24 de ani, din Cernavodă, nu s-a mai întors acasă și nici nu a mai dat vreun semn de viață. La câteva zile după plecarea sa, tatăl cu care locuia și care îl şi întreținea, s-a prezentat la Poliția din localitate și, susține el, a raportat dispariția. Și atât. Nimic nu s-a mai întâmplat de atunci.
La doi ani de la dispariția sa, familia extinsă - fratele și cumnata sa, încearcă să facă lumină în acest caz destul de straniu. Oamenii nici nu au știut ce altceva să facă la acea vreme; cum se procedează în caz de dispariție, la cine să apeleze.
Coordonatele unei dispariții
„Nu știu să vă zic de ce nu am încercat mai devreme să aflăm ce s-a întâmplat cu el. Fratele și tatăl lui sunt plecați la muncă în străinătate de atunci și nicio rudă mai apropiată nu poate să se ocupe de dispariția lui. Probabil, am tot așteptat să apară“, mărturisește Maria Cristiana Chirea, cumnata lui Alexandru.
Povestea de dinaintea dispariției tânărului este de-a dreptul melodramatică. Era prieten de ceva vreme cu o fată din Cernavodă. O iubea, susține cumnata Maria. „Nu știu dacă urma să se căsătorească cu ea, dar fata a rămas însărcinată cu el. Alexandru s-a bucurat intens, fata nu. A hotărât să facă avort, fără să țină cont de faptul că Alex își dorea foarte tare copilul“, povestește Maria. La scurt timp după ce fata a renunțat la copil, l-a părăsit și pe tânărul care suferea după pierderea copilului nenăscut. A fost, probabil, factorul declanșator al unei depresii. „El era un băiat foarte vesel. Ieșeam împreună mereu, râdea, se distra. După asta, s-a închis în casă. Stătea doar la televizor și nu făcea nimic. În perioada aceea eram însărcinată și de câte ori mă vedea, izbucnea în plâns. Ne gândeam cu toții că o să-i treacă și o perioadă l-am lăsat în pace“, încearcă să reconstituie perioada aceea cumnata lui Alexandru.
Apoi, într-o seară, tânărul se hotărăște brusc să iasă în oraș. Tatăl său, cu care locuia în perioada aceea și care îl și întreținea, căci Alex nu avea un loc de muncă - a fost doar informat. Nu a spus unde pleacă, cu cine se întâlnește. Nimic. Şi de atunci nu s-a mai întors. Părintele s-a îngrijorat când a văzut că a doua zi Alex nu a ajuns acasă şi s-a dus la Poliţie, unde a reclamat dispariţia. După spusele rudelor, Poliția nu a aflat până acum prea multe amănunte legate de acest caz. Ba chiar nimic!
Cert este că toate actele - certificat de naștere și buletinul, au rămas acasă. Telefon nu avea, zice cumnata sa. Și niciun cunoscut nu știe absolut nimic despre el. „Vrem să-i facem publică fotografia. Poate l-a văzut cineva, pe undeva. Măcar să știm ce s-a întâmplat cu el“, ne-a declarat, telefonic, fratele său. Tânărul poate fi ușor de identificat. Are un fel de cicatrice pe frunte și tatuaje atât pe antebrațul stâng, cât și pe cel drept. Era cunoscut sub porecla de „Cuza“. Cei care știu ceva despre acest tânăr pot suna fie la Poliția Cernavodă, fie la numărul de telefon al fratelui acestuia - Valentin Mihai Ovezea 0733/285.918 sau pot scrie pe adresa redacţiei, office@telegrafonline.ro.
Adresa oficială pe care am trimis-o la IPJ pentru a afla detalii despre cursul anchetei în acest caz nu a primit încă niciun răspuns. Vă vom ţine la curent cu demersurile oficialităţilor.
Ce faci când cineva drag dispare?
Fiecare caz de dispariție este unic, în felul său. Există însă unele proceduri stricte prin care trece fiecare caz, în funcție de particularități - dacă e vorba de un minor, adult, bătrân sau persoană cu orice fel de afecțiuni. În cazul unui adult, aparent sănătos, traseul este următorul, potrivit organelor legii. Scopul principal al declarării persoanei dispărute constă în apărarea drepturilor și bunurilor acesteia, deoarece lipsa îndelungată și necunoașterea locului în care se află îi pune în pericol bunurile. În primul rând, cineva apropiat persoanei dispărute trebuie să se prezinte la Poliția de pe raza domiciliului acesteia și să declare dispariția ei. Persoana care raportează o dispariție trebuie să completeze un formular în care sunt trecute toate datele de identificare, numele rudelor, ale prietenilor, locurile prin care persoana obișnuiește să își petreacă timpul și alte chestiuni de gen.
Procedura de căutare este diferită, în funcție de vârsta persoanei, de modul de viață al acesteia. Una este procedura pentru căutarea unui copil în vârstă de doi ani, de exemplu, alta în cazul unui adolescent, alta în cazul unui adult bolnav, alta în cazul unui adult presupus sănătos. După ce se completează cererea tip de la Poliție și se furnizează organelor legii fotografii recente ale persoanei dispărute, teoretic, rudele trebuie să aștepte ca Poliția să dea de vreo urmă. În unele cazuri lucrurile se mișcă într-o direcție oarecare, în altele nu. Este și cazul mai sus amintit. Apoi mai este varianta Facebook, care dă rezultate în multe dintre cazuri, o campanie puternică de mediatizare sau se poate apela la o agenție de detectivi particulari, în cazul în care familia dispărutului își permite un astfel de serviciu.