Excrementele păsărilor marine, soluție inedită de luptă împotriva încălzirii globale

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Excrementele păsărilor marine, soluție inedită de luptă împotriva încălzirii globale

Ştiință 18 Noiembrie 2016 / 19:08 878 accesări

Păsările marine, mai precis gazele provenite din cantitățile mari de guano produse de acestea în zonele arctice, pot contribui la formarea norilor, reducând astfel temperatura aerului, potrivit unui studiu recent, publicat săptămâna aceasta în jurnalul ''Nature Communications''.

Schimbările climatice reprezintă o problemă serioasă pe toată planeta, însă efectele acestora sunt mai pronunțate la poli, unde ghețarii dispar, iar ecosistemele se modifică la o rată dramatică. Înțelegerea multiplilor factori care produc aceste schimbări este esențială pentru protejarea planetei. În regiunile arctice trăiesc milioane de păsări al căror guano - o combinație de urină și fecale - curge pe marginea cuiburilor, acumulându-se în bălți și dâre. Conținutul de acid uric din excremente eliberează NH3 (amoniac), ce ajunge în atmosferă și are influență asupra mediului.

În urmă cu câțiva ani, oamenii de știință au decis să afle cât amoniac este produs de păsările marine. În acest scop, ei au realizat o cercetare pe 261 de milioane de perechi de păsări și au întocmit o bază de date în care au inclus locația acestora și cantitatea de amoniac emisă în atmosferă. Recent, bazându-se pe această bază de date, o echipă de cercetători specializați în climatologie și biologie, de la universități din Canada și Statele Unite, a dorit să afle dacă păsările marine din Arctica produc suficient de mult amoniac pentru a influența clima din aceste regiuni polare. Pentru acest lucru, ei au extras informații cu privire la productivitatea păsărilor, pe care le-au introdus apoi într-un model (E-AIM - Extended Aerosol Inorganics Model) ce simulează mișcarea și transformarea particulelor de amoniac în atmosfera arctică.

În urma studiului, oamenii de știință au aflat că moleculele de amoniac emanate de guano pot influența dezvoltarea de noi particule ce se pot extinde din ce în ce mai mult, contribuind astfel la apariția unor noi nori. La rândul lor, aceștia pot reduce temperatura din atmosfera de deasupra coloniilor de păsări datorită fenomenului de albedo.



12