Ex-director al Oil Terminal, la închisoare pentru un an şi patru luni

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Condamnare definitivă

Ex-director al Oil Terminal, la închisoare pentru un an şi patru luni

Eveniment 06 Decembrie 2013 / 00:00 2974 accesări

În urmă cu mai bine de doi ani şi jumătate, un fost director al SC Oil Terminal SA Constanţa a fost arestat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Constanţa pentru trafic de influenţă. Ştefan Ene, care la data reţinerii mai ocupa doar funcţia de consilier de imagine în cadrul companiei, a petrecut după gratii doar patru zile, judecătorii luând decizia ca el să fie cercetat în libertate. În acelaşi dosar au fost arestaţi şi, ulterior, eliberaţi şi complicii lui Ene: fostul director al SC Petrotrans SA, Octavian Iulian Natu, în prezent pensionar, pentru complicitate la trafic de influenţă şi cumpărare de influenţă, Mihai Moise, reprezentant al SC NAC Industrii SRL Bucureşti, pentru cumpărare de influenţă, şi Marian Toma, director de producţie al aceleiaşi societăţi, acuzat de complicitate la cumpărare de influenţă. După şapte luni de anchetă, procurorii anticorupţie au terminat urmărirea penală şi i-au trimis în judecată pe cei patru suspecţi.

MITĂ DE 50.000 DOLARI Potrivit DNA Constanţa, pe 6 ianuarie 2011, Ene a primit de la Moise aproximativ 40.000 de dolari pentru a-l convinge pe Silviu Wagner, directorul de la acea vreme al Oil Terminal, să aprobe încheierea unui contract prin care compania să livreze pentru SC NAC Industrii SRL Bucureşti reziduuri petroliere în condiţii avantajoase. Anchetatorii spun că cei 40.000 de dolari reprezentau o primă tranşă din suma totală de aproximativ 50.000 de dolari convenită cu Ene, diferenţa de bani urmând a fi plătită pe 20 ianuarie 2011. Procurorii au stabilit că legătura dintre Ştefan Ene şi Mihai Moise a fost mijlocită de Octavian Iulian Natu şi Marian Toma, care aveau o relaţie apropiată cu Ene. Potrivit procurorilor, SC NAC Industrii SRL Bucureşti are ca principal obiect de activitate transformarea reziduurilor petroliere în combustibili lichizi. Pe 7 martie 2011, cei patru au fost arestaţi, iar pe 10 martie 2011 ei au fost puşi în libertate de Curtea de Apel Constanţa.

ACUZAŢII RECUNOSCUTE Iniţial, toţi cei patru bărbaţi au negat acuzaţiile care le-au fost aduse. Ulterior, în faţa judecătorilor constănţeni, Ene, Natu şi Moise s-au răzgândit şi au recunoscut infracţiunile de corupţie comise. Ei au solicitat aplicarea legii micii reforme, beneficiind astfel de reducerea cu o treime a pedepselor. Singurul care a continuat să nege implicarea sa în afacerea ilegală dintre Oil Terminal şi firmele partenere a fost Marian Toma. La finalul procesului, instanţele constănţene i-au condamnat pe cei patru la pedepse cu executare. Ene, Natu şi Moise au primit câte un an şi patru luni de închisoare cu executare, iar Toma - cinci ani de detenţie. Sentinţa a devenit definitivă ieri, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a menţinut condamnarea celor patru.



12