Execuţia co-acuzaţilor în procesul lui Saddam, amînată pînă duminică

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Execuţia co-acuzaţilor în procesul lui Saddam, amînată pînă duminică

Externe 05 Ianuarie 2007 / 00:00 703 accesări

În cursul zilei de ieri fusese prevăzută execuţia celorlalţi doi acuzaţi din procesul lui Saddam Hussein, Barzan al-Tikriti, fostul şef al serviciilor secrete irakiene şi Awad al-Band, fostul preşedinte al Tribunalului Revoluţionar. Aceasta a fost, însă, amînată pînă duminică. "Datorită presiunilor internaţionale şi din lumea arabă, execuţia a fost amînată cu cîteva zile", a declarat sub anonimat o sursă apropiată premierului al-Maliki. Potrivit agenţiei France Presse, una din surorile lui Barzan al-Tikriti, fratele vitreg al lui Saddam Hussein, le-a cerut şefilor de stat arabi şi musulmani să intervină pentru a opri judecata, pe care o consideră ilegală şi injustă. Barzan al-Tikriti şi Awad al-Bander au fost condamnaţi la moarte prin spînzurare, pe 5 noiembrie 2006, în acelaşi timp cu Saddam Hussein. Cei trei au fost găsiţi vinovaţi de Tribunalul Penal Irakian pentru uciderea a 148 de şiiţi, în anii '80.

Înaltul comisar al Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului, Louise Arbour, a cerut Irakului să nu îi execute pe cei doi oficiali din administraţia fostului lider irakian. Un apel anterior, formulat de Arbour, care pleda pentru neexecutarea pedepsei lui Saddam Hussein, nu a fost luat în considerare de autorităţile de la Bagdad. Arbour a declarat că a trimis ultimul apel direct preşedintelui irakian, Jalal Talabani. "Legea internaţională actuală permite impunerea pedepsei cu moartea ca măsură excepţională în cadrul unor constrîngeri legale riguroase", a declarat oficialul Naţiunilor Unite. Acesta a precizat că temerile pe care şi le-a exprimat cu privire la corectitudinea şi caracterul imparţial al procesului lui Saddam se aplică şi în cazul celorlaţi doi acuzaţi, ale căror apeluri împotriva sentinţei, ca şi cel al lui Saddam, au fost respinse.

Potrivit obligaţiilor internaţionale ale Irakului, Guvernul de la Bagdad a fost obligat să acorde celor doi acuzaţi şansa de comutare a sentinţei sau de absolvire de vină prin depunerea unui apel. La sediul Naţiunilor Unite din New York, o purtătoare de cuvînt a secretarului general Ban Ki-moon a declarat că "liderul Naţiunilor Unite se află în spatele declaraţiei lui Arbour, pe care o aprobă în totalitate". Un număr de 68 de state, printre care şi Coreea de Sud, ţara de origine a lui Ban, încă menţin pedeapsa cu moartea, chiar dacă oficialităţile de la Seul intenţionează să o abolească.

Saddam s-a portretizat drept martir

Într-o poezie pe care a scris-o după ce a fost condamnat la moarte, Saddam Hussein se portretizează drept martir, îi laudă pe cei care continuă să lupte pentru naţiunea irakiană şi condamnă "lupii care au provocat distrugeri prin invazia lor", relatează "Der Spiegel" în ediţia electronică de joi.

Poezia cu titlul "Dezleagă-l" este un amestec de sfidare şi reflecţie, fără vreo urmă de remuşcare, vinovăţie, tristeţe sau regret. La început, poemul pare un cîntec al iubirii dintre autor şi poporul său, dar trece repede la un limbaj mai agresiv, făcînd referire la străinii care l-au înlăturat de la putere şi la irakienii care i-au luat locul. Versurile ar fi ultimele rînduri scrise de Saddam. Familia acestuia a primit de la autorităţile irakiene o copie a manuscrisului, alături de testamentul lui Saddam Hussein, potrivit vărului său, Muayed Dhamin al-Hazza. Acesta a citit poezia prin telefon, exprimîndu-şi speranţa că mesajul de adio lăsat de fostul preşedinte va sublinia modul în care s-a desfăşurat execuţia. Poemele lui Saddam Hussein, la fel ca şi discursurile susţinute în calitate de preşedinte, sînt adesea neclare, greu de înţeles, chiar şi pentru vorbitorii de limbă arabă. Acesta i-a spus biografului său că nu îi păsa ce credeau oamenii despre el cînd era în viaţă, dar spera să fie considerat drept unul dintre giganţii istoriei peste 500 de ani.

Un oficial guvernamental irakian a respins, joi, criticile generate de înregistrarea video care înfăţişează execuţia fostului dictator irakian, afirmînd că în opinia lui, acesta nu a fost "umilit", chiar dacă la spînzurarea sa au fost comise anumite greşeli. Referindu-se la un dans iniţiat de cîţiva spectatori în jurul spînzuratului, Rubaie a considerat că este vorba de o tradiţie a irakienilor. "Dansează în jurul trupului neînsufleţit şi-şi exprimă astfel durerea. Care e problema în legătură cu acest lucru?", s-a întrebat el. Trei oficiali din cadrul închisorii au fost arestaţi pentru ironiile formulate la adresa lui Saddam Hussein în ultimele sale clipe de viaţă şi pentru publicarea pe Internet a înregistrării video înfăţişînd execuţia sa. Guvernul irakian a încercat să repare o parte din efectele generate de înregistrarea video a execuţiei care a generat nemulţumire în întreaga lume.

Moartea lui Saddam suscită tensiuni religioase

Execuţia fostului dictator irakian, cu puţin timp înainte de sărbătoarea Eid al-Adha, de către călăi şiiţi mascaţi care l-au batjocorit, a realimentat temerile arabilor sunniţi potrivit cărora Guvernul irakian este condus de şiiţi răzbunători susţinuţi de Iran. Tensiunile au atins nivelul cel mai ridicat în Arabia Saudită şi Egipt, principalele două bastioane ale islamismului sunnit.

Clericii aripii Wahhabi a islamismului din Arabia Saudită consideră că execuţia a dovedit că şiiţii irakieni, aliaţi cu Iranul, sînt necredincioşi care au declarat război islamismului sunnit. Pentru saudiţii obişnuiţi, aceasta a fost un afront la onoarea tribală arabă. "Acest lucru a fost făcut de un escadron al morţii, o mafie. Dar ar trebui să mulţumim oficialilor guvernamentali de rang înalt care au fost acolo pentru a filma şi ne-au permis să vedem adevărul", a declarat Turki Resheed, membru al unui important trib saudit. "Cel mai bun lucru a fost felul în care el (Saddam) a tratat situaţia. S-a luptat cu ei prin limbajul trupului, prin ochi şi vorbe. A devenit un erou", a afirmat acesta.

Execuţia a condus la răspîndirea unor mesaje text pe telefoanele mobile ale saudiţilor, care conţineau poezii pro-Saddam. Un ziar din Golf a prezentat o astfel de poezie despre care se bănuieşte că a fost scrisă de un oficial guvernamental şi care ameninţa că moartea lui Saddam va fi răzbunată. Cîteva sute de persoane s-au adunat la sediul sindicatului avocaţilor din Egipt, pentru a spune rugăciuni pentru sufletul lui Saddam. Arabia Saudită şi-a exprimat clar dorinţa ca forţele americane să rămînă în Irak, de teama masacrării sunniţilor de către şiiţi. Saudiţii sînt bănuiţi că reprezintă o parte importantă a luptătorilor arabi care s-au alăturat organizaţiei al-Qaida din Irak, după invazia condusă de Statele Unite în 2003, în urma căreia Saddam a fost înlăturat de la putere. Al-Qaida, care se inspiră din ideologia Wahhabi şi este condusă de un saudit, Osama ben Laden, a comis atentate sinucigaşe pentru a provoca victime numeroase în rîndul civililor şiiţi din Irak. Şiiţii afirmă că atacurile împotriva sunniţilor reprezintă răzbunarea pentru atentatele sinucigaşe.

În Libia, autorităţile au decretat trei zile de doliu pentru Saddam Hussein şi au anunţat că vor ridica o statuie a fostului dictator irakian, considerat erou naţional. Chiar înainte de executarea lui Saddam Hussein, liderul libian declarase că acesta era prizonier de război şi ar fi trebuit judecat de invadatorii Irakului, SUA şi Marea Britanie, şi nu de poporul irakian.



12