Executivul îi pune pe jar pe români! Când va aproba revoluția fiscală

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Executivul îi pune pe jar pe români! Când va aproba revoluția fiscală

Politică 03 Noiembrie 2017 / 15:31 1960 accesări

Ședința extraordinară de Guvern care era programată să aibă loc vineri, în cadrul căreia urmau să fie aprobate o serie de măsuri fiscal-bugetare, s-a amânat pentru luni, 6 noiembrie, potrivit Biroului de presă al Executivului. Ora ședinței va fi comunicată în timp util, menționează sursa citată. Amintim că membrii Guvernului trebuiau să se reunească în şedinţă vineri, la ora 14, pentru a lua în discuţie setul de măsuri fiscale anunţate de către ministrul Ionuţ Mişa, în contextul în care patronatele şi preşedintele Iohannis şi-au anunţat dezacordul faţă de aceste măsuri. Ministrul de Finanţe, Ionuţ Mişa, a prezentat, pe 26 octombrie, măsurile pe care Guvernul intenţionează să le aplice din 2018, printre care instituirea unui impozit de 1% pe cifra de afaceri pentru firmele care au o cifră de afaceri de sub un milion de euro şi transferul unor contribuţii în contul angajatului. ”Am să încep cu una din cele mai importante măsuri - scăderea impozitului pe venit de la 16 la 10%, nu doar pe veniturile din salarii, ci şi pentru alte venituri, cum ar fi cele din pensii, chirii, dobânzi, activităţi agricole. Astfel, avem azi 4,85 milioane de salariaţi care vor plăti un impozit mai mic pe veniturile din salarii. Sunt 10 milioane de români care au depozite bancare şi care vor plăti, astfel, un impozit mic pe dobânzi. Sunt peste 250.000 de pensionari care au pensii mai mari de 2.000 de lei şi care vor plăti un impozit redus pe suma care depăşeşte acest prag de 2.000 de lei. Sunt peste 500.000 de cetăţeni care vor plăti un impozit mai mic pe veniturile din activităţile independente sau din drepturi de autor, inclusiv o mare parte dintre jurnalişti. Toţi românii care au închiriat o locuinţă, un teren sau alte bunuri vor plăti, de asemenea, un impozit redus pe chiria primită. De asemenea, toţi românii şi firmele care desfăşoară activităţi agricole vor plăti un impozit redus de 10% pentru veniturile obţinute”, a anunţat ministrul de Finanţe, Ionuţ Mişa.

El a mai spus că se prevede creşterea cu 60% a deducerilor personale pentru românii cu salarii mici, ceea ce înseamnă că aceştia vor rămâne cu mai mulţi bani în mână după aplicarea taxelor şi impozitelor. ”Pentru cei cu salariul minim, suma scutită de impozit va creşte de la 300 de lei la 510 lei, iar în cazul celor care au copii sau alte persoane în întreţinere se mai adaugă o sumă de 160 de lei pentru fiecare copil, faţă de 100 de lei în prezent”, a adăugat Mişa.

O altă măsură anunţată de ministrul de Finanţe a fost reducerea contribuţiilor sociale şi creşterea acestora în dreptul salariaţilor. De asemenea, Mişa a mai spus că vor fi reduse numărul de contribuţii plătite în prezent de salariat şi angajator, de la nouă la trei, contribuţia pentru pensie - CAS, plătită pentru salariat, contribuţia pentru sănătate - CASS, plătită pentru salariat, precum şi contribuţia asiguratoare pentru muncă, suportată de angajator.

El a precizat că vor fi şi măsuri pentru încurajarea mediului de afaceri. ”Pentru 450.000 de firme care au o cifră de afaceri de sub un milion de euro se va institui un impozit de doar 1% pe cifra de afaceri, faţă de impozitul de 16% pe profit, cât se plăteşte în prezent”, a mai spus ministrul Mişa.

A doua zi după anunţul lui Mişa, reprezentanţii patronatelor reuniţi în Coaliţia pentru Dezvoltarea României au convenit cu premierul Mihai Tudose ca măsurile bugetar-fiscale anunţate de Executiv să nu fie aprobate în următoarea şedinţă de guvern, ci aceasta să fie amânată, deoarece există tensiune pentru că intenţia a fost anunţată ”peste noapte şi cu implementare peste două luni”.

Miercuri, CDR şi-a făcut public punctul de vedere faţă de intenţiile Guvernului, precizând că nu va susţine măsurile fiscale propuse, întrucât acestea nu trebuie adoptate în grabă, şi cere oprirea „terapiei de şoc”.

La rândul său, preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că a avut o discuţie cu reprezentanţii Executivului legat de măsurile fiscale şi fiecare a rămas pe poziţia sa, însă a avrtizat public Guvernul să nu bage ţara într-o aventură economică. Şeful statului a făcut referire şi la măsurile legate de transferul contribuţiile sociale de la angajator la angajat şi reducerea impozitului pe venit, spunând că, la un calcul simplu, mult-anunţatele creşteri la salarii sunt de fapt o sumă de 3 lei pentru un angajat.

Preşedintele Iohannis a mai spus, în legătură cu veniturile fiscale, că suntem într-o situaţie "ciudată": "Fac declaraţiile de azi fiindcă acest pachet nu este clamata revoluţie fiscală şi cred că se va transforma într-o bulversare fiscală".

Întrebat dacă intenţionează să participe la şedinţa de Guvern de vineri, Klaus Iohannis a răspuns negativ.



12