Exerciţiile fizice, asul din mânecă împotriva cancerului

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Medicament-minune

Exerciţiile fizice, asul din mânecă împotriva cancerului

Monden 17 August 2011 / 00:00 478 accesări

O STARE DE BINE Un studiu realizat recent în Marea Britanie susţine că sportul reprezintă noul medicament-minune în lupta contra cancerului, această soluţie având, totodată, capacitatea de a diminua riscul de revenire a maladiei. Pacientele suferind de cancer mamar care fac exerciţii fizice 150 de minute pe săptămână beneficiază de o reducere cu 40% a riscului de deces şi a riscului de reapariţie a bolii, în comparaţie cu pacientele care fac sport mai puţin de o oră pe săptămână. Pacienţii care suferă de cancer intestinal beneficiază de o reducere cu 50% a riscului de reapariţie a bolii, dacă fac sport şase ore pe săptămână, iar pacienţii suferind de cancer la prostată prezintă un risc de deces cu 30% mai mic dacă fac exerciţii fizice trei ore pe săptămână.

Macmillian Cancer Support, fundaţia de caritate care a comandat acest studiu, sprijină recomandările emise de Departamentul pentru Sănătate din Marea Britanie, care îi îndeamnă pe toţi supravieţuitorii cancerului să facă 150 de minute de exerciţii fizice de intensitate moderată în fiecare săptămână. În mod îngrijorător însă, doar 40% dintre medicii şi asistentele medicale din serviciile de oncologie sunt la curent cu aceste recomandări şi peste 50% dintre ei nu le vorbesc pacienţilor despre beneficiile aduse de exerciţiile fizice. Practicarea sportului în timpul tratamentului contra cancerului are efecte pozitive asupra stării de dispoziţie şi, după efectuarea lor, se diminuează efectele secundare precum anxietatea, depresia, oboseala, tulburările de mobilitate şi schimbările în greutate.

SEDENTARISMUL UCIDE Sunt de ajuns 15 minute pe zi de exerciţii fizice pentru a creşte speranţa de viaţă cu trei ani, în timp ce privitul la televizor, şase ore zilnic, ar putea-o reduce cu cinci ani. În Taiwan, 400.000 de voluntari au fost plasaţi sub observaţie medicală completă din 1996 până în 2008 şi împărţiţi în diferite categorii, în funcţie de modul lor de viaţă: deloc sau puţin activi, mediu activi, activi şi foarte activi. Echipele de cercetători au comparat apoi persoanele care făceau exerciţii fizice şi pe cele care nu făceau deloc. Rezultatele au arătat că oamenii care făceau 15 minute de exerciţii fizice pe zi prezentau în general un risc de mortalitate cu 14% mai mic şi riscul de cancer era redus cu 10%, speranţa de viaţă fiind în medie cu trei ani mai mare. Este valabil pentru bărbaţii şi femeile de orice vârstă, ca şi pentru persoanele cu riscuri cardiovasculare. În schimb, persoanele care nu făceau niciun fel de exerciţii fizice prezentau un risc de mortalitate cu 17% mai mare faţă de cele care practicau câteva exerciţii fizice. Un alt studiu a fost realizat în paralel la Universitatea din Queensland din Australia, fiind analizate datele culese în 1999-2000 de la 11.000 de adulţi în vârstă de cel puţin 25 de ani. A rezultat că cine petrece şase ore pe zi în faţa televizorului are o speranţă de viaţă mai mică cu cinci ani, din cauza inactivităţii fizice implicate de această ”ocupaţie”.

ÎNCETINIREA ÎMBĂTRÂNIRII Exerciţiile aerobice opresc declinul funcţiei cerebrale şi pot inversa ceasul biologic de îmbătrânire a creierului. Sportul presupune o circulaţie mai bună, ceea ce creşte şi ajută activitatea cerebrală. Un studiu de şase luni, efectuat pe adulţi cu vârste cuprinse între 60 şi 75 de ani, care mergeau pe jos în ritm lejer, timp de 45 de minute la fiecare trei zile, a evidenţiat faptul că sportul nu numai că le-a îmbunătăţit condiţia fizică, dar şi pe cea cerebrală. Aceştia erau mai atenţi şi alerţi faţă de alţi bătrâni care nu au făcut nicio activitate fizică. Concluzia a fost că orice activitate fizică opreşte deteriorarea materiei cenuşii la persoanele de vârstă a treia.

Taguri articol


12