Ebola nu se transmite pe calea aerului, susțin specialiștii, așa că nu trebuie să intrați în panică dacă sunteți într-un avion, iar asupra unui călător planează suspiciunea că ar avea temuta boală. Acest lucru este susținut de către Suzanne Donovan, un medic specialist în tratarea bolilor infecţioase, inclusiv în Ebola. Ea s-a întors de curând din Sierra Leone, dintr-un stagiu de o lună în timpul căruia a tratat victimele bolii. “Asta e slujba mea. Sunt specializată în tratarea bolilor infecţioase”, susţine medicul, citat de Antena 3. Donovan a explicat unui reporter CNN, la bordul unui Boeing 767, care sunt riscurile de contractare a Ebola pentru cei care călătoresc cu avionul. Ea înțelege preocupările călătorilor, însă Ebola se transmite numai prin contactul cu lichidele corporale ale celui infectat. Astfel, riscul de a fi implicat într-un accident de maşină în drum spre aeroport este mai mare decât acela de contracta Ebola la bordul unui avion. Suzanne Donovan susţine că nu sunt motive de teamă pentru pasageri. În aeroporturile americane sunt verificate temperatura şi simptomele bolii, iar riscul de a intra în contact direct cu fluidele corporale ale unei persoane infectate este mic, potrivit Antena 3. Medicii susțin că o igienă a mâinilor, mai exact spălare cu apă şi săpun din abundență, este suficientă pentru a ucide virusul. Riscul ca Ebola să fie luată de la cineva care strănută sau tuşeşte este foarte mic, așa cum se întâmplă în cazul gripei. Trebuie însă menționat că sunt responsabili ONU care se tem că virusul ar putea suferi mutaţii şi deveni transmisibil pe calea aerului.
GLUMĂ URMATĂ DE CONTROL MEDICAL RIGUROS Nu demult a fost făcut public incidentul produs de un călător (bărbat de 45 de ani) al unei aeronave care mergea din Statele Unite spre Republica Dominicană. El s-a gândit să facă o glumă. Și nu orice fel de glumă. A strigat în gura mare că are temuta maladie și că toți călătorii au încurcat-o. ”Am Ebola, ați încurcat-o cu toții!”, declanșând o alertă pe scară largă, de altfel justificată. Momentul a fost relatat de „The Independent“. Pasagerii au fost liniștiți. Un echipaj special s-a urcat în avion la aeroportul Punta Cana, pentru a consulta pasagerul care tușise în timpul călătoriei. Nu după mult timp, călătorul pus pe glume de... prost gust a fost escortat în afara avionului, timp în care protesta: ”Nu sunt din Africa. La naiba”. ”Nu știu de ce a făcut-o, dar s-a gândit că ar fi o glumă draguță, nu atât de gravă”, a declarat Paola Rainieri, director de comunicare la Grupul Punta Cana, care deține aeroportul. Pasagerul a fost supus unei verificări medicale.
Un medic norvegian infectat cu Ebola s-a vindecat
Medicul norvegian care a contractat virusul Ebola în timpul unei misiuni în Sierra Leone s-a vindecat, a anunţat ieri angajatorul său, filiala norvegiană a organizaţiei Médecins Sans Frontières (MSF), relatează AFP. "Suntem foarte bucuroşi să aflăm despre colega noastră că s-a vindecat", a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al MSF Norvegia, Jonas Haagensen. Chiar înainte de acest anunţ, spitalul universitar din Oslo a declarat că pacienta va fi externată din secţia specială rezervată celor contaminaţi, unde a fost internată de la repatrierea sa din Sierra Leone, la 7 octombrie. "Este o veste foarte bună", a subliniat Haagensen. El nu a vrut să ofere detalii, în aşteptarea unei conferinţe de presă prevăzute de autorităţile spitaliceşti şi MSF Norvegia la ora 17.00 (18.00 ora României). Natura tratamentului administrat norvegienei în vârstă de 30 de ani nu este cunoscută în acest moment. În urmă cu o săptămână, echipa medicală care o tratează a declarat că femeia este în stare "staţionară cu semne de ameliorare".