Existenţa particulei lui Dumnezeu va fi demonstrată în 18 luni

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Existenţa particulei lui Dumnezeu va fi demonstrată în 18 luni

Monden 27 Iulie 2011 / 00:00 615 accesări

Oamenii de ştiinţă din SUA au anunţat că este posibil să fi descoperit bosonul Higgs, numită şi „particula lui Dumnezeu”, la doar două zile după ce rivalii din Elveţia semnalaseră că şi ei au găsit primele indicii ce sugerează existenţa acesteia. Cea mai căutată particulă din fizică, o particulă a cărei existenţă este demonstrată teoretic dar care nu a fost încă observată şi care poate valida un model al fizicii particulelor, va fi descoperită până la sfârşitul anului viitor. Fizicienii care conduc experimentele de la acceleratorul de particule al CERN, Large Hadron Collider (LHC), au anunţat într-o conferinţă de presă că au reuşit să restrângă aria de căutare a enigmaticului boson, ştiind acum unde acesta nu trebuie să mai fie căutat, însă locaţia sa exactă continuă să fie necunoscută. De asemenea, ei au precizat că existenţa sau inexistenţa bosonului va fi probată în următoarele 18 luni.

În cazul în care existenţa bosonului lui Higgs va fi demonstrată experimental, va explica modul în care particulele au masă şi va oferi ultima piesă care lipseşte din puzzle-ul Modelului Standard din fizica modernă, model teoretizat din perioada anilor \'70. În cazul în care se va demonstra că această particulă nu există, manualele de fizică vor trebui rescrise. Existenţa bosonului lui Higgs a fost postulată de fizicianul scoţian Peter Higgs în anul 1964, în cadrul Modelului Standard al fizicii, drept un câmp invizibil ce oferă masă particulelor, însă existenţa sa rămâne deocamdată teoretică. Astronomii au crezut dintotdeauna că datorită apariţiei rapide a vieţii pe Pământ, existenţa vieţii şi în alte locuri din Univers este foarte probabilă. Această teorie pare să fi fost infirmată recent.

Bosonul Higgs este este o particulă elementară ipotetică din familia bosonilor, care se crede că face parte din mecanismul care conferă masă celorlalte particule elementare. Fizicienii care lucrează la centrul Fermilab din Illinois nu sunt la fel de cunoscuţi precum rivalii lor de la Institutul CERN de lângă Geneva, care a atras atenţia mass-media mondiale atunci când au inaugurat Large Hadron Collider (Marele Accelerator de Hadroni) în 2008. În ciuda acestui fapt, cei de la Fermilab au propria variantă de accelerator de particule, care a costat în jur de zece milioane de dolari şi al cărui nume este Tevatron. Ambele echipe accelerează particule de protoni şi antiprotoni în tuneluri lungi de zeci de kilometri pentru a crea coliziuni între particule cu scopul descoperirii „particulei lui Dumnezeu”. Acest obiect subatomic reprezintă veriga lipsă din teoria Modelului Standard a fizicii particulelor. Dacă existenţa sa va putea fi dovedită, atunci s-ar putea explica de ce unele elemente ale universului nostru au o masă, în timp ce altele, precum lumina, nu au. Acum oamenii de ştiinţă cred că problema nu stă în crearea bosonului, ci în observarea sa. Concurenţa dintre cele două echipe de cercetători este de înţeles, ţinând cont că descoperirea bosonului Higgs ar duce aproape sigur la câştigarea Premiului Nobel pentru Fizică, cea mai mare realizare din acest domeniu.

Taguri articol


12