În urmă cu doi ani, Senol Zevri, care a părăsit partidul de suflet - PDL - pentru a ocupa, la vremea respectivă, funcţia de director executiv al Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Constanţa, a ajuns în atenţia procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), după ce a fost denunţat că i-a cerut mită directorului cotidianului local „Liderul de Opinie”, Valentin Popescu. Anchetatorii au pornit cercetările şi au descoperit că Zevri l-a implicat în afacerea penală şi pe Sorin Cocheş, fostul şef al Agenţiei Judeţene pentru Prestaţii Sociale (AJPS) Constanţa, pe care l-a folosit drept intermediar. După cinci luni de investigaţii, procurorii anticorupţie i-au trimis în judecată pe Zevri şi pe Cocheş, pentru luare de mită, respectiv complicitate la această infracţiune. Procesul s-a derulat la Tribunalul Constanţa, care i-a găsit pe cei doi vinovaţi de acuzaţiile aduse şi i-a condamnat pe Zevri la cinci ani de detenţie şi pe Cocheş la patru ani de puşcărie. Sentinţa a fost atacată şi, ieri, Curtea de Apel Constanţa a decis ca inculpaţii să meargă la închisoare, dar le-a redus pedepsele. Ambii au primit câte trei ani de detenţie. Hotărârea este definitivă.
NEGOCIERI Conform DNA Constanţa, la începutul lunii aprilie 2012, Zevri i-a pretins directorului cotidianului local „Liderul de Opinie”, Valentin Popescu, 10.000 de euro pentru eliberarea unui aviz de mediu solicitat de societatea administrată de Popescu pentru ridicarea unui imobil de şapte etaje pe bulevardul Ferdinand nr. 33 - 39. „În urma negocierilor, în zilele de 12 aprilie 2011 şi 26 aprilie 2011, inculpatul Zevri Senol a primit, în două tranşe, 20.000 de lei (echivalentul a 5.000 de euro), prin intermediul coinculpatului Cocheş Sorin, persoană indicată expres denunţătorului de către inculpatul mai sus menţionat”, se arată în rechizitoriul întocmit de procurorii anticorupţie. La momentul denunţului făcut de Popescu, acesta a declarat că Zevri a tărăgănat eliberarea avizului de mediu. „În 20 de ani de presă, aşa ceva nu mi s-a întâmplat niciodată. Cu restul avizelor nu am avut nicio problemă. La Mediu, însă, directorul APM mi-a spus clar că mie certificatul de urbanism îmi expiră în septembrie 2012, iar lui legea îi dă voie să mă amâne până în octombrie”, a spus, la acea dată, Valentin Popescu.
DOVEZI INCRIMINATOARE Popescu a susţinut că, după negocierea preţului cu directorul APM, în scenă a intrat intermediarul Sorin Cocheş. „S-a prezentat la mine la birou, în redacţia ziarului, pentru a colecta banii ceruţi de şeful APM”, a declarat Valentin Popescu. La scurt timp după plata banilor solicitaţi, Sorin Cocheş s-a întors la sediul ziarului şi i-a adus lui Popescu avizul de mediu. Denunţul a fost făcut de Valentin Popescu în luna mai 2012. El le-a prezentat anchetatorilor probe audio şi video care i-au incriminat pe Zevri şi pe Cocheş.