Experienţă studenţească peste hotare

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
La Universitatea „Ovidius” Constanţa Numărul burselor Erasmus, în creştere

Experienţă studenţească peste hotare

Social 13 Noiembrie 2012 / 00:00 749 accesări

Studiul în altă ţară reprezintă o experienţă inedită, dând posibilitatea tinerilor români să intre în contact cu altă cultură, alt mod de predare, alt stil de viaţă etc. În ultimii ani, de această oportunitate s-au putut bucura nu doar absolvenţii de liceu care au ales să-şi continue studiile în străinătate, ci şi studenţii din cadrul universităţilor româneşti, mulţumită programului Erasmus. Mai exact, în cadrul programului, studenţii au posibilitatea de a studia un semestru la o universitate din spaţiul economic european (acord semnat între cele 25 de state membre UE cu trei din statele Asociaţiei europene e liberului schimb: Islanda, Norvegia şi Lichtenstein - n.r.), precum şi din alte state ale căror universităţi au încheiate acorduri în acest sens cu instituţii de învăţământ superior din România. Printre universităţile ai căror studenţi au ocazia de-a intra în contact cu un mediu academic nou se numără şi Universitatea „Ovidius” din Constanţa. „La nivelul universităţii noastre, programul funcţionează de 14 ani. Până în prezent, majoritatea studenţilor care participau la aceste programe proveneau de pe filiera vocaţională, fiind într-un număr destul de mic”, a declarat coordonatorul instituţional Erasmus din cadrul Universităţii „Ovidius”, şef lucrări dr. ing. Diana Tenea.

EXAMENE SUSŢINUTE DE DOUĂ ORI Ea a precizat că principalul motiv pentru care studenţii ovidieni nu erau interesaţi de bursele Erasmus îl reprezenta lipsa unor reglementări la nivel naţional privind echivalarea rezultatelor obţinute la examenele susţinute în străinătate. Aşa se face că, nu de puţine ori, studentul era nevoit să susţină examenele de două ori: o dată în universitatea din străinătate şi o dată în ţară, la facultatea ale cărei cursuri le urma. După cum era de aşteptat, acest lucru a tăiat din elanul tinerilor care ar fi dorit să studieze un semestru în alt stat. „Situaţia s-a îmbunătăţit la începutul acestui an, mai exact în februarie 2012, când a fost reglementată echivalarea examenelor printr-un ordin emis de Ministerul Educaţiei. Acest lucru a dus la creşterea capitalului de încredere în programul Erasmus”, a mai spus coordonatorul instituţional Erasmus din universitatea constănţeană.

MAI MULTE CERERI Efectele clarificării modului în care se face echivalarea notelor obţinute în străinătate s-au văzut aproape imediat. Astfel, dacă pentru primul semestru al anului universitar în curs au aplicat aproape 20 de studenţi ai Universităţii „Ovidius” (aplicaţiile se depun în semestrul anterior celui vizat, prin urmare, studenţii care se află, în prezent, plecaţi cu burse Erasmus şi-au depus cererile în semestrul II al anului universitar trecut), pentru semestrul II şi-au depus cererile 35 de studenţi. Cei mai mulţi aplicanţi (nouă studenţi) sunt de la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei, care pleacă în universităţi din Franţa şi Turcia. Alţi patru studenţi provin de la Facultatea de Arte şi au aplicat pentru universităţi din Spania şi Grecia, în timp ce studenţii de la Facultatea de Matematică şi Informatică (tot patru la număr) s-au îndreptat, cu precădere, către mediul academic din Germania. „Avem aplicanţi de la toate cele 16 facultăţi ale universităţii. Ne bucură interesul manifestat de studenţii noştri pentru programul Erasmus şi sperăm ca, pe viitor, numărul cererilor să crească”, a mai spus şef lucrări dr. ing. Tenea. În ceea ce priveşte numărul studenţilor străini care au venit, cu burse Erasmus, la universitatea constănţeană în acest semestru, acesta este 44, potrivit reprezentanţilor instituţiei de învăţământ superior. La nivelul Universităţii Maritime Constanţa, potrivit rectorului conf. univ. dr. Violeta Ciucur, în anul universitar 2011-2012, prin programul Erasmus au venit 200 de studenţi din străinătate, iar 15 cadeţi români au plecat în universităţi din afară.



12