Specialiştii americani pregătesc pentru anul viitor una dintre cele mai spectaculoase simulări din istorie. Cel mai puternic laser din lume va mima reacţiile nucleare ale Soarelui, pînă la atingerea indicilor de căldură şi presiune estimaţi a se înregista în centrul astrului. Costurile experimentului cu tot cu valoarea laserului sînt estimate la 4,8 miliarde de dolari şi acesta va avea loc la Centrul de Studiere a Arderilor din California.
Cercetătorii americani speră să descifreze reacţiile nucleare ale Soarelui. Centrul de Studiere a Arderilor din California dispune de 192 de turbine gigant care generează de 60 de ori mai multă energie decît laserul Universităţii Rochester considerat al doilea din lume ca putere. În cadrul experimentului prevăzut pentru 2010 super-laserul va fi concentrat pe o mică cantitate de hidrogen pentru a crea reacţia de fuziune nucleară. Acest lucru se produce atunci cînd se înregistrează destulă căldură şi presiune pentru a lichefia atomii de hidrogen în mici “ţinte” cilindrice care ajung să elibereze mai multă energie decît laserul în sine. Astfel de reacţii se produc atunci cînd o bombă cu hidrogen ar exploda în nucleul Soarelui. Oamenii de ştiinţă sînt de părere că fuziunea nucleară ar putea produce într-o zi energie nepoluantă şi sigură, fără riscuri. Producerea unei astfel de energii ar presupune fuziunea atomilor şi nu divizarea lor.
Laserul Centrului de Studiere a Arderilor din California va fi folosit la anul în mai multe experimente astrofizice, dar principala sa utilizare rămîne să îi ajute pe fizicienii americani să se asigure că arsenalul nuclear de care dispune administraţia de la Washington rămîne în stare bună de funcţionare în ciuda trecerii timpului. Proiectul celui mai puternic laser din lume a fost propus la începutul anilor 1990, cînd costurile erau evaluate la circa 800 de milioane de dolari. Construcţia sa a început în 1997.