Experţi la lovitul cu stângu-n dreptu’

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Statul a luat

Experţi la lovitul cu stângu-n dreptu’

Economie 29 Iulie 2011 / 00:00 479 accesări

GUVERN CU PROBLEME. Puţin şi prost. Iată două cuvinte care descriu perfect activitatea Guvernului. Se munceşte puţin şi prost, se gândeşte puţin şi prost, se face puţin şi prost. Orice iniţiativă cât de cât bună este contrată imediat cu o inepţie legislativă de proporţii, motivată de una dintre cele câteva concepţii schizoide ale aleşilor (criza nu mai vine, trăim bine, suntem prietenii oamenilor de afaceri). Iată, în continuare, două exemple simple, o măsură bună şi una imbecilă, care vorbesc de la sine despre tulburarea bipolară a Executivul şi care demonstrează că va dura mult şi bine până când se va schimba ceva.

UNA CALDĂ... Cardul Kogălniceanu este o iniţiativă salutată de mediul de afaceri. IMM-urile vor beneficia de subvenţii parţiale la dobânzile la credite şi de împrumuturi garantate de stat. Ordonanţa de urgenţă a fost aprobată rapid de Guvern şi, deşi sună un pic prea bine ca să fie adevărat, programul va putea fi accesat cât de curând. „Până pe 15 august vom semna convenţii cu mai multe bănci şi, din 1 septembrie, firmele vor putea utiliza cardul Kogălniceanu. Astfel, ele vor beneficia de o subvenţionare de cel mult 70% din rata dobânzii aferente creditului, însă dobânda subvenţionată nu va putea fi mai mare de 6,5% pe an. De asemenea, statul va oferi o garanţie de maximum 80% din valoarea creditului, în limita a 100.000 lei. Fondurile disponibile până la finele anului sunt de 24 milioane lei pentru subvenţionare şi de 400 milioane lei pentru garantare”, a declarat, pentru Telegraf, vicepreşedintele Agenţiei pentru Implementarea Proiectelor şi Programelor pentru IMM-uri, Dumitru Nancu. Sumele trase de IMM-uri prin linia de credit Kogălniceanu pot fi utilizate doar pentru plata impozitelor, taxelor, contribuţiilor şi altor sume datorate bugetului general consolidat.

... ŞI-UNA RECE. De cealaltă parte, acelaşi Guvern a redus drastic plafonul în limita căruia statul asigură prefinanţarea proiectelor cu fonduri europene, de la 30 la 10% (în cel puţin două tranşe, dintre care prima este de 5%). Ba mai mult, firmele care nu transmit autorităţilor documentaţia de rambursare în cel mult patru luni vor fi obligate să restituie integral banii. Noul sistem, care va fi aplicat de la finele lunii în curs, a a generat deja un val de critici din partea managerilor. Ei spun că Executivul a demonstrat încă o dată că nu este în stare să ia măsuri care să ajute absorbţia fondurilor UE şi se tem că reglementările vor aduce multe firme în incapacitate de plată, din cauza blocajului financiar. După cum spuneam… puţin şi prost.

Taguri articol


12