Experţi OMS pentru a evalua impactul catastrofei din Ungaria

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Experţi OMS pentru a evalua impactul catastrofei din Ungaria

Monden 14 Octombrie 2010 / 00:00 532 accesări

• Vizite la locul accidentului • Premierul Viktor Orban şi membrii Cabinetului său au sosit, ieri, în oraşul Veszprem, din vestul ţării, unde au ţinut o şedinţă specială, dedicată catastrofei ecologice în care şi-au pierdut viaţa nouă persoane, după ce o persoană rănită a murit la spital. Miniştrii maghiari au vizitat satele Kolontar şi Devecser, inundate de valul de nămol toxic, precum şi rezervorul avariat al uzinei de alumină de la Ajka. La şedinţa de la Veszprem a participat şi Gyorgy Bakondi, numit recent comisar guvernamental pentru supravegherea companiei MAL. Purtătorul de cuvânt al serviciilor de urgenţă, Tibor Dobson, a declarat că a fost pompată cea mai mare parte din cantitatea de apă din secţiunea din rezervor adiacentă celei avariate, spre a se preveni o a doua deversare de nămol toxic. Starea pereţilor rezervorului avariat, monitorizată în permanenţă, nu s-a modificat şi se lucrează în continuare la ridicarea unui dig de protecţie şi la evacuarea nămolului din satele inundate.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat trimiterea unei misiuni de experţi în Ungaria, pentru a ajuta autorităţile ţării să evalueze impactul deversării de noroi roşu toxic asupra sănătăţii. Circa 700.000 de metri cubi de noroi roşu toxic s-au deversat, la 4 octombrie. Acest noroi a provocat cea mai mare catastrofă ecologică din istoria Ungariei, distrugând ecosistemele mai multor râuri, după care a ajuns în Dunăre. Între timp, apele celui de-al doilea fluviu din Europa, după Volga, a revenit la nivelul de alcalinitate dinainte de accident. În prezent, sunt necesare evaluări pentru a stabili consecinţele pe termen lung asupra sănătăţii, ca urmare a expunerii la inhalarea prafului, consumul apei şi a alimentelor cultivate pe plan local, ce ar putea conţine o cantitate mai mare de metale grele. OMS consideră că este puţin probabil să existe riscuri sanitare, pe termen scurt, în ţările vecine. În schimb, OMS şi-a exprimat îngrijorarea faţă de posibilele consecinţe pe termen mediu şi lung, dacă în lanţul alimentar vor apărea metale grele. Analize recente efectuate de oameni de ştiinţă austrieci au scos la iveală cel puţin trei substanţe poluante în zona din Ungaria. Pe lângă conţinutul mare de arsenic, niveluri superioare normalului de antimoniu, nichel şi cadmiu au fost găsite în mostre luate din noroiul roşu.

• Legea tăcerii • Zoltan Bakonyi, directorul executiv al MAL Zrt, uzina de alumină care deţine rezervorul ce a provocat catastrofa din vestul Ungariei, a fost pus sub acuzare pentru neglijenţă în serviciu. Totodată, circa 20 angajaţi ai companiei de alumină din Ungaria susţin că societatea a ameninţat că va concedia orice persoană care vorbeşte despre problemele digului. Aceştia au lansat acuzaţii la adresa lui Zoltan Bakonyi. Câţiva manageri de rang înalt şi mediu din cadrul companiei au afirmat că acesta ştia de câteva săptămâni că digul rezervorului prezintă scurgeri. Zoltan Bakonyi a luat anumite măsuri pentru a opri deversările, dar i-a ameninţat cu concedierea pe muncitorii care şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la starea digului.

• Dezastre similare • Rusia s-ar putea confrunta cu un dezastru similar celui din Ungaria, a anunţat Greenpeace. Potrivit datelor oficiale, în rezervoarele ruseşti se află opt miliarde de metri cubi de reziduuri industriale, cu niveluri diferite de periculozitate. Acest volum este de 10.000 de ori mai mare decât cel deversat în Ungaria. Şi pompierii cehi vor controla uzinele chimice, centralele energetice şi alte unităţi care dispun de rezervoare mari cu deşeuri chimice, pentru a evita un dezastru similar celui din Ungaria.

Taguri articol


12