„Experții“ BNR mor de grija avuției românilor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Darea-n plată, întoarsă pe toate părțile

„Experții“ BNR mor de grija avuției românilor

Economie 09 Martie 2016 / 15:20 786 accesări

În opinia „economiștilor“ „experți“ de la BNR, darea în plată va micșora doar temporar prețurile apartamentelor, pentru că românii pur și simplu urăsc lucrurile ieftine

În opinia „economiștilor“ „experți“ de la BNR, darea în plată va micșora doar temporar prețurile apartamentelor, pentru că românii pur și simplu urăsc lucrurile ieftine

Prima Casă asigură 91,4% din creditarea imobiliară. Numai experții noștri numiți pe viață văd un lucru bun în asta...

Prima Casă asigură 91,4% din creditarea imobiliară. Numai experții noștri numiți pe viață văd un lucru bun în asta...

Viceguvernatorul BNR Liviu Voinea își blesteamă zilele. După un somn liniștitor de câțiva ani în cadrul instituției, a fost trezit cu violență de proiectul legii dării în plată. Cel mai probabil, în ziua în care bancherii au venit plângând la BNR că oamenii răi vor să le strice joaca de-a înrobit și abuzat românii, un expert a spus - „Trebuie să comunicăm zilnic despre cât de nașpa este darea în plată. Avem pe cineva care nu face nimic, să-l trimitem la înaintare? E cineva 100% inutil, de care să nu ducem lipsă când are intervenții la radio, TV și ziar? Corect, Voinea!“.

ȘI DĂ-I, ȘI DĂ-I! De câteva săptămâni, și viceguvernatorul BNR Liviu Voinea joacă rolul de avocat al băncilor. El dă în darea-n plată cum poate el mai bine. Marți, spre exemplu, a mers la sentiment (financiar, bineînțeles) - „Legea dării în plată va genera o scădere a prețurilor din piața imobiliară, cel puțin pe termen scurt, de 10%, într-o estimare conservatoare. Asta va duce la scăderea avuției populației cu 2.000 euro pe gospodărie! Avuția netă scade cu 6,3%, respectiv 60 miliarde lei, atât pentru cei care au luat credit, cât și pentru cei care n-au luat. Iar valoarea garanției pe care o pot aduce cei care vor un credit tocmai a scăzut cu 2.000 euro“. Voinea a mai vorbit și despre riscul sistemic asupra sectorului financiar, avansul mai mare la credite, creșterea perioadei de economisire și erodarea incluziunii financiare, în sensul că persoanele cu venituri mici care n-ar trebui să se apropie la 100 metri de un credit pe 25 de ani... chiar nu vor mai face asta! El a citat chiar și un raport al Comisiei Europene, în care se pun întrebări despre aplicarea retroactivă a dării în plată - „Sectorul bancar din România este bine capitalizat și lichid, dar anumite inițiative legislative pun risc privind stabilitatea sa“. WOW! „Groază“, nu alta!

DAR DE FAPT... Același Liviu Voinea prezenta recent o statistică a programului Prima Casă (pus în pericol de darea în plată) - „Sunt 159.106 persoane care au contractat credite prin programul guvernamental. Ele reprezintă 91,4% din totalul debitorilor cu credite ipotecare“. Așadar, creditarea imobiliară din România este ținută în viață 91,4% artificial, prin subvenția statului. Iar bancherii amenință acum cu avansuri de 40 - 50% la creditele ipotecare accesate de 8,6% dintre români... Ideea este alta, însă, după cum punctează analistul Florin Cîțu: „Oricine înțelege istoria Fannie Mae și Freddie Mac (un soi de Prima Casă din SUA, cam de 5 trilioane de ori mai mare decât a noastră, lovită puternic de criza din 2008 - n.r.), ar fi văzut un motiv de îngrijorare aici, la 91,4% dintre creditele imobiliare fiind din Prima Casă. Numai experții noștri numiți pe viață văd un lucru bun în asta“.



12