„Experții“ penali din BNR

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

„Experții“ penali din BNR

Economie 29 Iulie 2016 / 16:37 513 accesări

- Oare cum a ajuns un politician fără studii politice viceguvernator al băncii centrale?

- Oare cum a ajuns un politician fără studii politice viceguvernator al băncii centrale?

Analistul Florin Cîțu: „Suntem cea mai săracă țară din UE din cauza politicii monetare proaste, implementată de oameni numiți politic în BNR“

Analistul Florin Cîțu: „Suntem cea mai săracă țară din UE din cauza politicii monetare proaste, implementată de oameni numiți politic în BNR“

Cazul Olteanu - BNR deschide o cutie a Pandorei, consecințele fiind incalculabile în acest moment, apreciază avocatul Gheorghe Piperea - „În primul rând, va trebui anchetat modul în care a fost ales un politician, fără studii economice și cu studii juridice precare, în funcția de viceguvernator al BNR, fiind transformat, peste noapte, în tehnocrat. Fără acceptul șefului, Mugur Isărescu, asta nu s-ar fi întâmplat. În al doilea rând, fapta de care este acuzat Bogdan Olteanu este anterioară mandatului său la BNR, deci nu ar trebui să aibă imunitate pentru ea. Să vedem dacă se va folosi de această prevedere din statutul băncii centrale. Consilierul BNR Adrian Vasilescu spune că nu, avocații ar putea spune că da“. Evident, nici consecințele pentru BNR nu sunt prea cool - Olteanu era șeful departamentului de rezoluție bancară (cvasifaliment și bail-in, adică o confiscare a depozitelor întru salvarea băncii zombie). Dacă astfel de oameni se ocupă de chestiuni atât de delicate în banca centrală, e grav de tot, apreciază Piperea - „Culmea este că Olteanu a fost, cu sau fără voia băncilor comerciale, unul dintre principalii lobbyiști anti-consumatori, în special în dezbaterea pentru legea dării în plată. FMI, Banca Mondialp, BCE și Comisia Europeană i-au preluat de mai multe ori mesajele. Cred că avem dreptul la scuze din partea acestor instituții“. La rândul său, analistul Florin Cîțu spune că scandalul curent nu-i despre politica monetară, ci despre numirile politice ale conducerii BNR, de 26 de ani încoace. El consideră că politica monetară proastă și efectele ei (suntem cea mai săracă țară din UE, spre exemplu) sunt rezultatul direct al numirilor politice - „Aprobarea rapoartelor anuale și numirile făcute de Parlament, ignorând ratarea obiectivelor și pierderile financiare, permit BNR să aibă azi o atitudine superioară în discursul public. Nu rezultatele... Este oarecum ironic - BNR, instituția în care românii au cea mai mare încredere, a ajuns așa datorită instituției în care românii au cea mai mică încredere, Parlamentul“.



12