Expertiza cenuşii tablourilor furate din Olanda, motiv de dispută

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Expertiza cenuşii tablourilor furate din Olanda, motiv de dispută

Eveniment 30 Mai 2013 / 00:00 407 accesări

Anchetatorii au stabilit că cel puţin un tablou dintre cele şapte furate de la muzeul Kunsthal din Rotterdam, în octombrie anul trecut, a fost ars în casa Olgăi Dogaru, din localitatea tulceană Măcin, mama lui Radu Dogaru, unul dintre suspecţii arestaţi în acest caz. Potrivit Mediafax, care citează surse judiciare, în urma expertizării cenuşii ridicate din casa femeii, specialiştii au găsite urme de vopsea de la o pictură care ar avea o vechime de aproximativ un secol şi jumătate, precum şi ţinte metalice. Conform aceloraşi surse, nu se poate spune cu certitudine dacă urmele de vopsea găsite în cenuşă provin de la un tablou sau de la o ramă.

INFIRMARE Informaţia a fost infirmată de Gabriela Neagu, de la Biroul de presă al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT). Ea a declarat, ieri, pentru Mediafax că rezultatele expertizei cerute recent de procurorii care anchetează cazul nu au fost depuse la dosar şi nu există nici măcar un raport preliminar al expertizei. La rândul lui, directorul general al Muzeului Naţional de Istorie a României (MNIR), Ernest Oberländer-Târnoveanu, a declarat că experţii acestei instituţii fac investigaţii în cazul tablourilor furate din Olanda. „A venit o solicitare din partea DIICOT, dar nu vă pot da mai multe detalii. Cazul este în lucru. Când va fi finalizată expertiza, împreună cu autorităţile judiciare, vom da un comunicat. Pot să confirm că Muzeul Naţional de Istorie a României face investigaţii privind materiile rezultate din presupusa ardere a tablourilor”, a spus Ernest Oberländer-Târnoveanu. El a precizat că o astfel de expertiză durează de la câteva săptămâni până la câteva luni, în funcţie de complexitatea datelor soliciate.

PAGUBĂ DE 18 MILIOANE DE EURO Reamintim că, în urmă cu două zile, procurorii au cerut experţilor în domeniu să analizeze compoziţia chimică şi structurală a cenuşii şi să spună dacă, pe baza rezultatelor, se poate dovedi că aceasta conţine urme de uleiuri specifice, cerneluri sau vopseluri de pictură. Anchetatorii spun că cele şapte tablouri semnate de Pablo Picasso, Henri Matisse, Claude Monet, Paul Gauguin şi Lucian Freud au fost furate din muzeul olandez în noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012, valoarea de asigurare a acestora fiind de 18 milioane de euro. Trei dintre suspecţi furtului - Mihai Alexandru Bitu, Eugen Darie şi Radu Dogaru - au fost arestaţi preventiv, la începutul acestui an, de magistraţii bucureşteni.



12