Explodează nemulţumirile în Portul Constanţa!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Protestele iau amploare

Explodează nemulţumirile în Portul Constanţa!

Eveniment 02 Martie 2012 / 00:00 4459 accesări

Sute de salariaţi ai Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime (CNAPM) SA Constanţa au reluat, ieri, protestele din faţa sediului companiei, nemulţumiţi de prevederile noului Regulament intern. Printre modificările care i-au scos pe angajaţii Administraţiei Porturilor în stradă se numără şi aplicarea taxei de intrare în port pentru autoturismele lucrătorilor societăţilor care-şi desfăşoară activitatea în incinta Portului Constanţa. Mai exact, angajaţii vor trebui să plătească o taxă de aproape 200 de lei pe an dacă doresc să vină la locul de muncă cu maşina proprietate personală. Din păcate, sunt cazuri în care, de la intrarea în port şi până la locul unde îşi desfăşoară activitatea, lucrătorul trebuie să meargă mai mulţi kilometri. În condiţiile în care măsura îi afectează pe toţi angajaţii din port, indiferent de societatea la care lucrează, nu este de mirare că, ieri, acţiunii de protest a salariaţilor CNAPM i s-au alăturat şi reprezentanţii celorlalte sindicate din Portul Constanţa.

ZECE SINDICATE PARTICIPANTE „La acţiunea de astăzi (ieri - n.r.) au participat, în semn de solidaritate cu angajaţii Administraţiei, reprezentanţi a zece din cele 19 sindicate existente la nivelul Portului Constanţa”, a declarat preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor Portuare (FNSP), Costel Petre. El a precizat că la nivelul organizaţiei sunt înscrişi (în diferite sindicate afiliate la Federaţie) peste 6.000 de lucrători portuari din totalul de aproape 9.000 de lucrători din Portul Constanţa. „Am cerut demisia actualului director al CNAPM, Andrei Popa. În niciun port din Europa angajaţii nu plătesc taxă pentru a putea ajunge la locul de muncă. Suntem afiliaţi la Federaţia Europeană a Transportatorilor şi la Federaţia Internaţională a Transportatorilor şi, dacă va fi nevoie, vom cere şi sprijinul acestor organizaţii”, a adăugat Costel Petre.

CONTRACT IGNORAT De asemenea, angajaţii CNAPM reclamă faptul că reprezentanţii Administraţiei nu au respectat prevederile contractului colectiv de muncă (CCM), care stipulează că la elaborarea regulamentului trebuie consultat şi sindicatul din cadrul companiei. Mai mult, angajaţii afirmă că în CCM este prevăzută intrarea liberă pentru toţi salariaţii companiei. În replică, directorul CNAPM, Andrei Popa, a declarat că nu a făcut decât să respecte prevederile legale. „Orice contract încheiat între două sau mai multe părţi trebuie să respecte legislaţia în vigoare. În acest caz, legea e clară: compania nu poate acorda gratuităţi. Vom mai avea o discuţie cu sindicaliştii pentru a vedea dacă reuşim să ajungem la un consens, cu respectarea prevederilor legale”, a spus Popa. În ceea ce priveşte modificarea Regulamentului intern, directorul CNAPM a declarat că acesta reprezintă o prerogativă a angajatorului. „Îl aducem şi la cunoştinţa sindicaliştilor, dar nu poate fi blocat doar pentru că sunt angajaţi care nu sunt de acord cu o parte din prevederile acestuia”, a mai spus Popa.



12